Z tego co wyczytałem to DXO popiera tylko Olympus E-520 i to ze szkłami kitowymi.
Wersja do druku
Wszystkim współforumowiczom baardzo dziękuję za pomoc. Wczoraj zainstalowałem UFRaw i jak na razie wywoływanie RAW-ów idzie całkiem dobrze. Co do RawTherapee to każda próba otwarcia folderu, w którym są .orf'y z E-30 kończy się komunikatem mówiącym, że program wykonał nieprawidłową operację i zostanie zamknięty. Spróbuję zainstalować RawCodec, o którym pisał lucas_g. Będę chciał nadal używać RT, jestem do niego najbardziej przyzwyczajony.
Zainstalowałem RawCodec i nie zmieniło to sytuacji. Nadal przy próbie otwarcia .orf z E-30 pokazuje się komunikat o tym, że "Wystąpił problem z aplikacją rt.exe i zostanie ona zamknięta".
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Na stronie http://www.rawtherapee.com/?mitem=4&faqid=1 w dziale "Supported Cameras" Olympus E-30 niestety nie występuje. Co miałeś na myśli pisząc "Sprawdź biblioteki"? Z góry dzięki za odpowiedź.
Miałem ten sam problem z RT. Posiadam E-520. Próbowałem różnych wersji. Dopiero wersja 2.4 RC2 poprawnie otwiera piki *.orf
faktycznie obsługuje dużo puszek Olympusa E i dużo szkieł, (ZD8 Fisheye nie jest obsługiwany) ale aby to sprawdzić należy nie czytać specyfikacji tylko zainstalować Trial-a.
Mam niedobre doświadczenia z Trial-ami bo Acronis disk director miał ochotę działać pod Windows 64 ale pełna wersja odmówiła co było zresztą zgodne ze specyfikacją.
Przedziobałem RawTherapee z kilkoma aparatami Olympusa. Jedno jest pewne, w przypadku tego programu - przynajmniej pod Linuksem (u mnie Ubuntu) - nie było takiej sytuacji, żeby nie otworzył, nie wyświetlił czy coś w tym guście. Gdy model aparatu był nowszy niż wersja programu, wyświetlanie było nie do końca prawidłowe (najczęściej obraz był zbyt ciemny), jednak: zawsze było.
No i możesz już sprawdzić sobie Olympus Viewer2, jest niezły
Dzięki za informację o Olympus Viewer. Właśnie go ściągnąłem i właśnie instaluję. Po zainstalowaniu sprawdzę jak wywołuje się za jego pomocą RAW z E-30.