Na nowa generacje nie bedzie mnie stac na pewno ;)
Ile zazwyczaj musialo uplynac od targow aby nowe modele pojawily sie w sklepach i stare nieco potanialy?
Wersja do druku
Na nowa generacje nie bedzie mnie stac na pewno ;)
Ile zazwyczaj musialo uplynac od targow aby nowe modele pojawily sie w sklepach i stare nieco potanialy?
Teraz stare (E330 i E500 i E400) juz bardzo stanialy, wiele juz nie stanieja, a targi sie jeszcze nie zaczely :) E330 mozna teraz kupic bardzo tanio. Mysle, ze wiele taniej juz nie bedzie.
Pzdr
jeżeli masz możliwość to E 330 jest to nowsza konstrukcja od E 300 i E 500 w której wyrażnie poprawiono problem szumu. Z kolei tylko do E 300 można dokupić uchwyt pionowy w pozostałych nie ma takiej mozliwości. Każdym z tych modeli można robić dobre zdjęcia i z kazdego olka będziesz zadowolony. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam.
suchar: to fakt, cudow z cenami juz sie nie spodziewam. Zapytalem z ciekawosci jaki zazwyczaj musial uplynac czas, bo jesli to kwestia gora miesiaca to "why not". Ale jesli np same targi bylyby pod koniec marca +1, 2 miesiace na wejscie nowosci do sklepow i spadek cen to podziekuje - wole doplacic ta stowke czy dwie i nie czekac przez caly kwartal...
Targi zaczynaja sie 8.03 a koncza (chyba) 12.03. Nowy aparat, jesli bylby wprowadzony do sklepow niedlugo po targach, to zaczalby byc on w atrakcyjnych cenach dopiero przed nastepnymi targami ;) To kwestia pol roku-rok, albo i wiecej. Tak mysle. Ja mojego E330 kupowalem pod koniec czerwca 2006, a teraz ten sam zestaw moge kupic 1200zl taniej... Troche to zalamujace, ale wtedy bylem niejako zmuszony ze wzgledu na wyjazd...
Pzdr
Różnicy w zdjęciach między E-300 i E-500 nie ma, w tym pierwszym dostajesz najwyższej jakości wykonanie- naprawde na 6! W E-500 nie jest już takiej jakości, ale za to został ulepszony jeżeli chodzi o funkcje np: więcej opcji pomiaru światła, mniejsze skoki wyboru ISO E-300 ( 100,200,400,800,1600) natomiast E-500 (100,125,160,200,250,320,400,500,640,800,1000,1250 ,1600) nastepna różnicą w nowszym modelu jest dodatkowa kompresja zdjęć 1/12, dodatkowy wybór pracy focusa C-AF & MF, bracketing MF, ustawienia My Mode, Histogram z rozłożeniem na kanały RGB, powiększenie zdjęcia 14 razy, w E-300 10 razy, podwójne gniazdo na karty CF oraz XD, zwiększenie rozmiarów LCD z 1,8 do 2,5 cala, zwiększenie liczby przewodniej lampy błyskowej z 11 do 13 oraz możliwość zastosowania funkcji bracketing flash, brak mozliwości podłączenia gripa.
Podsumowując wychodzi na to, ze sporo rzeczy zmodyfikowano, lecz nie wpływają one zbytnio na jakość zdjęcia lecz ułatwiają prace-najbardziej podoba mi sie płynna regulacja parametru ISO. Porównajmy ceny body...
E-300 - 1800 PLN
E-500 - 1999 PLN
E-330 - 2199 PLN
Powiem szczerze, że wolałbym E-300 a różnice (do E-330) która wynosi 400 PLN odłożył na kolejne szkło...dołożysz tylko 300 PLN i masz Zuiko 35mm :-)
Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. Daj znać co wziąłeś.
400 zł ale za LV (może Ci się nie podoba ale jest czasami przydatny) oraz niższe szumy...Cytat:
Zamieszczone przez sliwka
Niższe szumy- zgadzam sie, a co do LV to mam mieszane uczucia...
Jeśli nie miałeś i nie obcowałeś wcześniej z lustrzanką cyfrową to najlepiej zacząć od E-330 (nie masz nawyku podnoszenia aparatu do oka, więc Live View będzie OK). Z pozostałej dwójki E-500/E-300 wybrałbym E-300 ze względu na solidność wykonania - coraz trudniej o to. Nie jest to tak pancerna puszka jak E-1, ale i tak o niebo lepsza od tego co dzisiaj wypuszcza się na rynek.
Zgadzam się z motoko, miałem E-300 w rączkach i rzczywiście jest niesamowicie solidnie wykonany.
Jednak jak praca z kompaktem przyzwyczaiła mnie do LV i wybrałbym E-330 jak nic.
To już przyzwyczajenie jak u Karola do pokręteł ;). bardzo lubię czasem coś z biodra, na wyciągniętej ręce cyknąć...