lipzky, ingerencja powinna byc jak najbardziej:grin: ogladales pewnie nieraz zdjecia rozniastych budynkow, obiektow, itp. i jakie byly na zdjeciach? krzywe? "lecące" do tylu, do przodu, na boki?:wink:
Wersja do druku
lipzky, ingerencja powinna byc jak najbardziej:grin: ogladales pewnie nieraz zdjecia rozniastych budynkow, obiektow, itp. i jakie byly na zdjeciach? krzywe? "lecące" do tylu, do przodu, na boki?:wink:
Ostatnio jeden facet wyleciał z World Press Photo, bo mu się wydawało, że ma coś zbędnego na zdjęciu i to usunął. Zresztą to ciekawy przypadek, bo zanim go zdyskwalifikowali zajął wysoką pozycję, a jego praca była małym wycinkiem niezbyt powalającej foty, bardzo mocno przetworzonym. Ale ja nie jestem ortodoksyjny. Gdybym umiał obrabiać zdjęcia, robiłbym to namiętnie ;-)
Pozdrawiam
Obróbka zdjęcia - ważna rzecz, zapewne praktykowana przez wielu tu obecnych już od czasów krokusa w łazience.
Rzadko się zdarza, aby zdjęcie było tak doskonałe, że nie wymagało by żadnych ingerencji (kontrast, kolor, ostrość, prostowanie, kadrowanie, itp itd - nawet WPF na to pozwala). Co innego wytipeksowanie jakiegoś fragmentu zdjęcia... Z drugiej strony, dopóki nie będziesz startował w konkursie WPF i będziesz potrafił niezauważenie usunąć niepożądany fragment ze zdjęcia to... czemu nie? Ostateczne (wg mnie) najbardziej liczy się ostateczny wynik, no chyba, że dana fotka ma być "dowodem w sprawie" (najczęściej przed sądem). Wtedy ważniejsza jest prawda, niż wartość artystyczna zdjęcia.
p.s. fotka z tablico-kalendarzem jest ciekawa, ale wolałbym zobaczyć ją pod nieco mniejszym kątem. A może, gdyby udało się jeszcze uchwycić jakiegoś pracownika zrywającego kartkę z tej tablicy?
Dziekuję za pomocne informacje :-) Niebawem bede miał trochę czasu wolnego, Postaram się wstawić coś ciekawszego :-)
Wesołych Świąt Życzę wszystkim Forumowiczom.
Witaj,
1 - nie podoba mi się niebo.
2 - fajne miejsce, ale ustawiłabym się z drugiej strony, żeby drzwi nie odciągały wzroku od tablicy. Szkoda też że góra ucięta.
3 - lewy górny.
4 - nie mam zdania.
Wrzucaj kolejne
Pozdrawiam
Mnie się podoba Mierzeja Wiślana. Ciekawe ujęcie i kolorki. Przykuwa uwagę tablica z karteczkami. Zdecydowanie najlepsze zdjęcie z całej kolekcji.
7 wygląda ekstra