Zamieszczone przez
Ruff
Szczerze powiedziawszy nie mam żadnej tajemnej techniki, bo zazwyczaj staram się wymagać żeby materiał na którym mam pracować był we właściwej rozdzielczości. Jeśli już zachodzi taka potrzeba to używam w pracy filtra Genuine Fractal czy jakoś tak (mam na jednym kompie w pracy zainstalowany taki) a tam to się już suwaczkami pomajta i tyle :)
Ale nie obawiałbym się spadku jakości nawet przy naciągnięciu 200% przy wydruku na billboard, bo jak pisałem wcześniej - takie wydruki się ogląda z większego dystansu, raster trochę ukrywa braki w jakości, a raster wychodzi wtedy na tyle duży, że z bliska i tak widać tylko gąszcz CMYKowych kropek.
Chyba, że to ma być fototapeta to raczej będzie licho. Ja mówię o takim typowym reklamowym billboardzie.
Ale co do powiększania, to wydaje mi się, że Janko Muzykant zdradzał tu na forum jakieś dobre techniki powiększania (tylko nie pamiętam w którym wątku), moznaby zrobić nawet osobny wątek, bo sam bym się też chętnie dowiedział czegoś nowego (bo w końcu nie zawsze jest pod ręką odpowiedni filtr).