myślę że warto przeczytać
Wersja do druku
ale można wybrać jakość do ceny
a wiadomo że UV w cyfrówce to tylko ochrona szkła
Nie no, to przecież jest głównie generator flar. I ochrona szkła jak aparat bez kompendium spadnie optyką na kamień, lepiej się przed tym zabezpieczyć.
Niezależnie od wyznawanej szkoły akurat do ZD 70-300 to bym sobie UV odpuścił. Soczewka tam, nawet bez osłony p. słonecznej, jest trochę schowana, nie ma dużych rozmiarów i - jak to w teleobiektywie, fotografujący jest daleko od potencjalnych czynników, które mogą ją uszkodzić...
W szerokich obiektywach jest odwrotnie - duża soczewka na wierzchu i często bardzo blisko fotografowanych motywów, można wręcz wpaść na coś podczas fotografowania i w takim szkle użycie filtra jest bardziej uzasadnione.
ja mam na wszystkich szkłach filtry HOYA
wolę wyczyścić filtr i w najgorszym przypadku go wymienić na nowy,niż kupić nowe szkło
stosunek ceny filtra do ceny obiektywu myślę że jest oczywista,
ale to takie moje skromne zdanie
Witam !
Uzywam filtry UV wielopowlokowe i chwale je sobie a ze sa opinie i opinie o ich uzywaniu czy nie uzywaniu... To juz indywidualna decyzja czy warto czy nie warto.
Na ostatnim weselu dostalem "z lokcia" w obiektyw i sie nic nie stalo
ale... bylo ciasno i kelnerki biegaly z talerzami i innymi sprawunkami.
Na malej sali bawila sie glownie mlodziez i dosc energetycznie sie
poruszali w stanie... lzejszej swiadomosci i wymachiwali
rekami i nogami we wszystkie strony a ja tam ze sprzetem
sie poruszalem i... jak nie na nich to na kelnerki trzeba bylo uwazac ;)
Bywalo tez tak, ze innym razem gosc mi zlotym zegarkiem
przejechal przez sprzet.
Pozdrawiam
Chciałbym zapytać niejako przy okazji postu ,którą szkołę zastosować dla obiektywów kitowych dla E-620 bądź też ,czy ma to w ogóle sens dla tych obiektywów.
Mam wiele testów przeczytanych ,stron i postów ale podpowiedź tak zacnego grona była by zapewne nie tylko dla mnie cenna wskazówką.
Za tę wskazówkę pewnie niełatwą albo i banalnie prostą
z góry dziękuję
pozdrawiam
Ja nie używam i nie ukrywam, że do kitów (które ceną na rynku wtórnym niewiele przewyższają cenę dobrego filtra) bym ich nigdy nie stosował.
Do 14-54 też bardzo rzadko zakładam (tylko gdy jest duża szansa upaćkania szkła). Lepiej sobie porządnego polara kupić.