a inne obiektywy ? tylko jeden? stałka, zoom ?
to może być wina obiektywu a nie od razu body
Wersja do druku
a inne obiektywy ? tylko jeden? stałka, zoom ?
to może być wina obiektywu a nie od razu body
prawde mówiąc nie sprawdziłem używam 14-54
Bracia, rodacy! Problem z AF w E-3 nie jest nowością, został przerobiony na ten temat cały wątek, który pewnie można wykopać z przepaści tego forum. Z wypowiedzi użytkowników E-3 w tym wątku wynikają 3 rzeczy, w zasadzie E-3 rzeczy:
1. Problem istnieje
2. Serwis załatwia sprawę
3. Przywrócenie (na własne ryzyko) oprogramowania 1.2 załatwia sprawę częściowo.
kolego bez nerwów spokojnie co ci przeszkadza że koledzy mi pomagają?
Jeżeli jest tak jak Eddie mówi i jest to wina softu - no to serwis.
Jakaś reguła być powinna. Mój E-510 miał front focus w świetle żarowym i tylko w nim i tylko dla szerokich kątów. W połowie zakresu było już ok. Wrócił z serwisu i naprawili tak, że w każdym świetle na szerokich kątach był front focus, ale tym razem tylko na obiekty oddalone o kilka metrów. Tablica testowa z racji tego, że ma wypełniać kadr, więc jest blisko, była trafiona. Po drugiej wizycie w serwisie znowu były kłopoty w świetle żarowym, znowu dla szerokich kątów i znowu dla obiektów oddalonych. W świetle dziennym problemów brak. Aparat jest w serwisie trzeci raz.
Może to pomoże w ustaleniu reguły. Długo myślałem, że ucieka mi obiekt albo pechowo nie trafiłem z ostrością, bo jak kiedyś sprawdziłem na kartę testową z bliska i w dziennym świetle, to nie było ff/bf. A jest. I jest reguła. I serwis sobie nie radzi.
Pozdrawiam:)
Ja jestem spokojny jak uprawa chmielu w szklarni. Koledzy wiele Ci nie pomogli, ale wybór należy do Ciebie, możesz myśleć dalej. Jak już Ci się znudzi to zerknij tam gdzie gotowce leżą od dawna.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie tylko ja ten materiał przerobiłem.
Odnośnie reguły. Dla E-3 i 14-45/14-54 błędy występują przy:
1. kontrastowym tle
2. szerokim kącie
3. 2-4 metrach oddalenia od obiektu.
W przypadku punktów 1 i 2 bez znaczenia jest odległość od obiektu.
spokojnie na gwarancji mam e - 3 a obiektyw juz bez , regulacja obietywu to chyba 600 pln jaka jest wasz rada?
niestety obiekty kupiłem bez papierów