Przecież systemowe rybie oko od boga Zuiko też ma 8 mm, a to ponoć bardzo urokliwe szkło. Więc ponawiam pytanie: dlaczego?
Wersja do druku
Przecież systemowe rybie oko od boga Zuiko też ma 8 mm, a to ponoć bardzo urokliwe szkło. Więc ponawiam pytanie: dlaczego?
http://www.olympusamerica.com/cpg_se...333&page=specs
ZD 8mm daje na matryczce 4/3 180*
Samyungangujang daje taki ale tylko na DX, obraz z tych szkieł będzie znacznie od siebie odbiegać.
Mają te same ogniskowe, ale kąty obrazowania inne.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wiadomo - z gustami się nie dyskutuję - my nie zmuszamy Ciebie do zakupu tego szkiełka, ale nie broń go innym którym się podoba (i wcale nie piszę o prostowaniu-to był sarkazm-giąć coś, by to potem prostować?.
natomiast prostowanie jest możliwe i proste) .
Gdzie ja komuś zabroniłem kupować tego szkła? Prosiłbym o nie przekręcanie moich wypowiedzi pod własne teorie. Ja najwyżej ostrzegam przed wtopieniem kasy w coś bezsensownego. A co kto z tym zrobi to mnie już kompletnie nie interesuje.
BTW: mnie nie trzeba było zmuszać do kupna tego szkła - miałem i byłem baardzo zadowolony. Ale używałem na matrycy na której to miało sens.
A co do prostowania - owszem da się. Pod warunkiem, że utrzymasz aparat "z horyzontem w środku kadru" - czyli nie pochylisz, ani nie podniesiesz obiektywu. Inaczej rezultat z prostowania będzie raczej średnio uzywalny. Nie mówiąc o spadku jakości.
http://overlay.no-ip.org/fun/bill2.jpg
Myślę ze pouczające jest zwrócenie uwagi iż 8mm Samjangongong to nie to samo co ZD 8mm, Jak mówi staropolskie przysłowie "zawsze dostajesz to za co płacisz".
Myślę ze to wiadomość/uświadomienie zmienia postać rzeczy i 8mm samyangowe nie wygląda już tak atrakcyjnie z mocowaniem 4/3 jak przed objawieniem gorzkiej prawdy o kącie widzenia.
Dodatkowo należy zauważyć iż za cenę ZD 8mm (kolo 3 tys) można kupić Samyanga + DX-a.
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jeżeli jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza.
Do przyrody to chyba nie bardzo bo przy świetle 1,4 "GO" płyciutka, ogniskowa nawet po cropie za krótka jak na zwierzaki. Myśle że do portretu się nadaje no i nie wiem jakie odwzorowanie ale chyba macro to to nie jest.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tak z ciekawosci zapytam jaki kąt widzenia ma peleng? Gundi posiada może wie...
Nie wiem jak z Pelengiem, ale Samyang 8mm z mocowaniem Nikona i przy adapterze na 4/3 dawał jakieś 130-135 stopni.
Nie pytam ilu malkontentów miało choć raz zamontowany obiektyw w taki sposób i ile sampli widzieli ... Powiem tylko, że miałem, używałem i byłem zadowolony. Pewno jakiś dziwny jestem.