-
Często i gęsto pojawiają się takie oferty u nas w dziale giełda.
A co do przejściówki to oryginał kosztuje x (albo i xx) razy drożej a tak naprawdę niczym się nie różni, jak już będziesz kupował zastanów się czy nie kupić od razu z potwierdzeniem ostrości.
-
Oryginalna przejsciówka kosztuje jakieś 300-400zł . Ale na prawdę wystarcza taka za 90 zł z allegro (można ja podróbką nazwać). Pamiętając o cropie x2 wynikającym ze specyfiki systemu 4/3 - podpinając do cyfrowego Olka analogowy obiektyw np.Zuiko 50/1.8 otrzymujesz kąt widzenia odpowiadający obiektywowi 100/1.8 . No wg. mnie na prawdę fajna zaleta systemu 4/3 .
-
Rozumiem ze aby miec potwierdzenie ostrosci trzeba kupic przejsciowke z chipem? potem kazdy obiektyw z serii OM mozna podpiac i beda mialy potwierdzenie ostrosci. a ogniskowa pomimo oddalenia od matrycy sie nie zmienia.
Sorki jesli moje posty sa nie na temat.
-
Dokładnie tak jak piszesz, przejściówka z chipem. A obiektyw ma taka ogniskową jaka jest podana (x2)
-
Wielkie dzieki :) a ze starych OM co polecacie z zakresu 14-80-100? moze cos uniwersalne sie znajdzie zamiast dwoch kitow 14-42 i 40-150 bo czasem tego 150 nie wykorzystuje a 70 80 owszem :) i szybciej i latwiej jest miec to w jednym obiektywie. :) znajdzie sie cos takiego w OM ??
-
Ale chodzi Ci o zoom? Takie są, ale nie są dużo jaśniejsze od kitów, zoomy z tamtych lat nie powalają jakością no i tracisz af, a zapłacisz za niego troszkę tylko mniej niż taniutkie 14-42.
Natomiast w tym zakresie znajdziesz fajne stałki. Szerokiego kąta pod 4/3 nie znajdziesz, z racji na crop (musiałoby być OM 14mm), ale możesz zakupić 35/2 (35/2.8) lub 50/1.4 (50/1.8) do portretu. Później masz genialne i drogie 85/2 lub tańsze i również świetne 100/2.8.
pozdrawiam.
-
A to i ja sie tutaj podepne bo miałem zapytać o to już dawno temu ...
Dostałem o Wuja kilka obiektywów OM ... Niestety narazie brak funduszy na adapter z dandelionem (bo ze względu na moją wade wzroku tylko taki mnie interesuje) więc nie wiem co mam ... tzn nie wiem czy do czegoś sie to nadaje ...
O Zuiko 50mm 1,8 to wiem że to dobry obiektyw ...
A czy ktos słyszał o czyms takim :
- Koboron MC 28mm 2,8 ??
- Makinon MC 80-200mm 4,5 ??
Mam jeszcze jakis dziwny konwerter szerokokątny ... A jest na nim napisane Vitacon Deluxe Super Wide Macro 0.42X ...
Pozdrawiam.
-
też mam wadę wzroku i ostrzę na LV i nie ma problemu. Jednakże nie licz na to że szybko będziesz strzelać foty :cry:, ale nówią, że trening czyni mistrza:lol:
-
HrabiaMiod chodzi mi wlasnie o zoomy, mam dwa kity 14-42 i 40-150 i czasem nie nadazam zmieniac , i dlatego pytalem o zoom w zakresie ok 14-80 bo takie ogniskowe najczesciej uzywam , a co do jasnosci to licze sie z tym ze na profi mnie nie stac ale 3.5 pewnie by starczylo :)
a co sadzicie o tym :
http://www.allegro.pl/item843268195_...85mm_o_om.html
-
W tym linku znajdziesz wszystko o systemie OM.
http://www.ompl.org/