-
Nie ma sprawy :)
Poprostu "inwestuje" w ten temat bo mamy takie same eSPetki :) i takze chcialbym sie dowiedziec co zrobic z tymi niepotrzebnymi elementami :)
A tak poza tematem to zaraz jade na Miasto to moze mi sie uda zrobic jakies ciekawe foto z "przebiciem" heh :)
(sorki za brak polskich znakow ale sie klawiaturka obrazila:) )
pozdr.
-
mnie tez kusi zeby posprawdzac ustawienia ale to juz druga z rzedu zarwana noc bedzie :-)
-
Zadalem Ci Radio Erewan glupie pytanie 3 posty wyzej (jak tak teraz sobie przeczytalem) i sam sobie odpowiem : Tak zwykle mniejsza przyslona bo zawezam swiatlo a tym samym niweluje przypadkowe refleksy.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc
-
zrob sobie dwa zdjecia z tym ze na jednym daj f/2.8 a na drugim f/22 (lub podobne ustawiania na jakie pozwala Ci aparat)
sam sobie odpowiesz na pytanie jak na choince zrobic piekne gwiazdki... eh swieta ida :D
-
Ciekawe, czy przymknięcie przysłony pomoże... daj znać, Peniek242.
Miałem kiedyś tak jak na tym zdjęciu "PRZED", kupiłem inny obiektyw... Problem zniknął, jak ręką odjął.
-
Dzieki bardzo za pomoc. jak sprawdze przyslone to napisze coby na przyszlosc bylo.
Pozdrawiam
PS. Blady nie strasz mnie, ze cos nie tak z moim obiektywem bo przymocowany na stale jest :-)
-
domykanie przysłony niewiele da. miałem kiedyś 8080, który na przysłonie 8.0 (maksymalna w większości kompaktów/hybryd) dawał podobne flary.
po prostu flary powstają w wyniku zastosowania słabych powłok antyrefleksyjnych na obiektywie.
blady dobrze pisze, dopiero ZD14-54 uwalnia od takich efektów na długich czasach.