-
DKA a widzisz ślad uślizgu tylnych kół + dymek :?: Jestem przekonany, że bolid się obracał wokół osi pionowej i jednocześnie poruszał wzdłuż toru. Zapewne jakiś dodatkowy ruch aparatu też mógł być. Wszystkie te ruchy złożyły się na wynik - prawdę mówiąc wcale nie jakiś niesamowity ;-)
-
dempsey - mowisz chyba o innym zdjeciu. nie widze dymku spod tylnich kol. zdjecie ktore jest w linku - to chyba nie o nie chodzi. kliknalem w bolid, ktory ma dym pod kolami i pokazalo sie lepsze foto - chyba to, o ktore pyta nib.
o to pierwsze nib by nie pytal. a jesli jednak to: "trzymac sprzeglo, opor gaz i szybko puszczamy sprzeglo" :mrgreen:
-
DKA - fakt - chyba komentowałem inne zdjęcie, ale właśnie to (z bolidem dymkiem itd.) otwierało mi się po kliknięciu linka podanego przez nib. Zerknąłem teraz na kolejne zdjęcie (to z wyjeżdżającym z boksu bolidem) i... w sumie zdaje się, że mamy do czynienia z podobną sytuacją :-) Widać rozmycie techników za bolidem spowodowane przez paning, patrząc też na przednie koła widać wyraźnie, że są skręcone w stronę do fotografującego. Przy wykonywaniu zdjęcia z tak niedużej odległości przesunięcie kątowe przy jeździe w łuku jest już wystarczająco duże by spowodowało rozmycie przedniej części bolidu. Gdyby chodziło o ruch aparatu to widoczny byłby on również na postaciach za bolidem (a one najwyraźniej wykazują poruszenie w jednej płaszczyźnie - spowodowane przez paning). Inna sprawa, to że w tym przypadku nos bolida jest znacznie bliżej niż kierowca, co daje złączenie kilku efektów - płytka GO + ruch po łuku + paning = efekt widoczny na zdjęciu.
Jest też oczywiście jeszcze jedno możliwe wyjaśnienie - postprocessing ;-)
-
Dempsey - też myślę, że był to efekt panningu poruszonego bolidu połączony z dość długim czasem naświetlania. W sumie żadna specjalna technika - raczej łud szczęścia i wykorzystanie sytuacji :D
-
Hehe a czyż w pracy fotoreportera nie chodzi o znalezienie się w odpowiednim czasie, odpowiednim miejscu z odpowiednio ustawionym aparatem, odpowiednio kadrującym całą sytuację :?: ;-)
-
Mię się zdaje, że ten efekt jest szopowany. Wydaje mi się, że widzę wyraźną granicę ostrości i nieostrości na boku bolidu. Ale głowy nie dam uciąć sobie. Drugie zdjęcie fajowe, pierwsze kiła mogiła.