-
...a ja mam taki praktyczny, szybki i łatwy sposób. W programie Corel Photo Paint. Trzeba ustawić sobie czysty biały szablon o interesujących Cię proporcjach (wymiary w mm a także dpi.), potem wstawić tam zdjęcie (jako nowy obiekt) i rozciągać sobie do woli kursorami w narożnikach jednocześnie kadrując to co ma na tym zdjęciu być.
Po zapisaniu powstanie fotka o dokładnie tych wymiarach co chcesz (bo to narzuca szablon). I wszystko będzie wykadrowane jak należy.
Łatwe a nawet bardzo łatwe.
:)
-
savana... każdy robi jak umie zgadzam się, ale jeśli to co opisałeś/łaś jest bardzo łatwe to kadrowanie w PS metodą Crop jest ekstremalnie łatwe - wręcz intuicyjne.
-
Ja uzywam do tego celu ACDSee w wersji 6. Jest tam w opcji CROP zeby uzywal stalego wspolczynnika wymiarow. Wybierasz 2:3 albo 3:2 (zaleznie czy portret czy panorama) albo 3:4 lub 4:3. Ma nawet fajna opcje, ze jak np chcesz druknac sobie fotki na drukarce, wybierasz format i kilka zdjec, a on tak pouklada zeby weszlo jak najwiecej na strone (przydatne jak sie drukuje fotki o malych rozmiarach).