A ja napiszę APPLE APERTURE. Są sprzeczki czy najlpszy (ja sądzę, że tak:P)
www.apple.com/aperture
P.S. Zachętą jest to, iż cena jest niższa o...200$!!
Wersja do druku
A ja napiszę APPLE APERTURE. Są sprzeczki czy najlpszy (ja sądzę, że tak:P)
www.apple.com/aperture
P.S. Zachętą jest to, iż cena jest niższa o...200$!!
Dołączę do tematu, bo od kilku dni pracuję „nad” RSE i nagle okazało się, że dotąd używany OM i OS daje zupełnie inne efekty. Konkretnie:
- po odpaleniu pliku w RSE zauważyłem jakby wstępne „otwieranie” zdjęcia o ciepłych, „prawidłowych” barwach i po chwili „zastanowienia” plik „oziębiał się”, co można było także zauważyć w zmianie histogramu(to zauważyłem dopiero po jakimś czasie).
- OM i OS też jakby przetwarza obraz ale daje przeciwnie zbyt ciepły. Czerwień zbyt czerwona, brązy zbyt brązowe. Nawet piasek wpada w delikatny róż/fiolet.
Dokonałem porównania przy zerowych ustawieniach jednego pliku zapisanego w trzech programach i :
-RSE daje mniej intensywne barwy nawet po zwiększeniu saturacji, mniejszy kontrast, najbardziej ostry (bez wyostrzania).By uzyskać podobne do OS i OM kolory stosuję akcję velvia lub provia z PS
-OS „mocniejsze” barwy
-OM jak OS ale najmniej ostry
I ostatnia rzecz, dzisiaj zauważyłem, że OM i OS „obcinają” część zdjęcia( prawy bok i dół). Po prostu nie wyświetla i nie zapisuje części zdjęcia???
Dajcie znać czy to moje subiektywne odczucia, błędy w obsłudze czy po prostu te programy tak mają. Będę bardzo wdzięczny za informacje na temat RSE i jego ”samoczynnego” oziębiania zdjęć.
Każdy program obcina: jedne więcej drugie mniej.Cytat:
Zamieszczone przez lukas
Rozdzielczość max. E300/E500 to 3360x2504
Z prawej strony jest kilkunastopikselowy czarny pas nie zawierający treści więc użyteczna szerokość to ok. 3340.
Jesli to porównać do 3264x2448 to widać, że z każdej strony obcinanych jest kilkadziesiąt pikseli (raczej symetrycznie niż tylko na dole lub z prawej).
Dzięki za odpowiedź w sprawie wielkości. Już myślałem, że temat umarł... Co jednak z kolorami czy, jak kto woli zupełnie innym balansem bieli w RSE/OM?
Witajcie! Moj pierwszy post i od razu problem :( Jestem początkującą posiadaczką Olympusa E330 i ostatnio bawiłam się z plikami RAW. Tzn nic z tego nie wyszło i to mój problem: otwieram RawShooter Essential 2005, wybieram z drzewa folderów ten katalog, gdzie jest plik RAW, pojawia się u góry jego miniaturka. Ale.. jeżeli na niego kliknę, to wiadomo, powiększa się do edycji etc etc, ale jest cały czarny! Co ja źle robię? Mam tak z każdym RAWem... :( Proszę o pomoc :) Szukałam różnych instrukcji, ale nie mogę znaleźć żadnego tutoriala do RSE...
RSE niestety nie obsługuje E-330. Adobe wykupiło Pixmanteca i to koniec historii programu.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Możesz spróbować dpMagic Minilab (czyta DNG zrobione z rawów z Oly E330) Olympus Studio, Photoshopa lub Photoshopa Elements (z pluginem Adobe Camera RAW w wersji 3.4). Może też najnowsza wersja Bibble lub najnowsza wersja Capture One obsługują ORFy z E330 (tych dwóch nie sprawdzałem) albo SilkyPix (ten działa, ale dosyć wydumany interfejs może Cię zniechęcić). Nie eksperymentowałem też z UFRAW i innymi klonami DCRaw, pewnie obsłużą E-330.
Pytania do Radio Erewań:
1. Czym konwertujesz ORF -> DNG?
2. Czy kompresja JPG w DNG nie powoduje jakis strat w ostrości itp?
Eh moje szczescie ;) Dzieki :) Sprobuje z produktami Adobe (moze to mnie zmobilizuje do nauki Fotoszopa ;))
Kompresuję z poziomu Bridge'a, ale czasem jak trzeba przeczesać więcej katalogów, odpalam Adobe DNG Converter. To ostatnie narzędzie jest darmowe, do pobrania ze stron Adobe. Trzeba się niestety zarejestrować.Cytat:
Zamieszczone przez skow
Strona pobierania DNG Convertera.
Nie kumam o czym piszesz. Jezeli chodzi Ci o kompresję RAW (ORF) po zapakowaniu w DNG, to stosowana tam kompresja jest bezstratna. Jeżeli zaś chodzi Ci o zapisanie JPG w formacie DNG, to nie znam narzędzia, które sobie z czymś takim radzi.Cytat:
Zamieszczone przez skow
Pod spodem to co wyświetla EXIFPROBE (zdjęcie konkursowe z bocianem)Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
--------------------------------------
Start of TIFF RGB uncompressed reduced-resolution image [256x192] length 147456 (IFD 0)
End of TIFF reduced-resolution image data
Start of JPEG lossless seq Huffman primary image [2624x1966] length <= 4340343 (IFD 0 SubIFD 0)
End of JPEG primary image data
Start of JPEG YCBCR baseline DCT compressed reduced-resolution image [1024x768] length 74374 (IFD 0 SubIFD 1)
End of JPEG reduced-resolution image data
Number of images = 3
--------------------------------------
Z jednej strony jest "lossless Huffman" ale z drugiej jest JPEG
i stąd te moje wątpliwości