-
no dobrze ale czy w ogóle AF działa po założeniu na obiektyw Raynoxa? Jak wspominalem, macro raczej robił nie będę. Potrzebuję sztucznej, taniej, tymczasowej przedłużki do 40-150, zanim nabędę...no właśnie, co to ja nabędę? Pewnie 50-200 bo Sigma 135-400 ze zdjęć na PBase nie wypada rewelacyjnie. na pewno gorzej od Zuiko i to na pierwszy rzut oka.
-
działać działa, z tym żeby wyostrzył musisz trafić w zakres jego działania. Mówiąc inaczej działa tylko wtedy gdy obiektyw jest w odległości od przedmiotu między minimalną odl. ostrzenia a maksymalną, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi. CZyli w przypadku 40-150 to jest jakieś 5 mm, po przymknięciu przeslony GO jest może góra 10 mm, ale wtedy AF nie zadziała.
-
nie do końca chyba rozumiem albo się pomyliłeś...
skoro działa w zakresie między minimalną a maksymalną wartością dla obiektywu to 40-150 ma zdaje się minimalną od 1,5m do nieskończoności.
Zapytam inaczej. Czy po założeniu Raynoxa na 40-150 da się ustrzelić metalowego lub naturalnego ptaszora przelatującego w odległości powiedzmy 100m nie ostrząc manualnie?
-
Jeżeli mówimy o Raynoxie DCR 250 to nie ma takiej możliwości, z nim 40-150 ostrzy gdzies w okolicach 20 cm przy max. ogniskowej, jeżeli coś jest dalej to niestety tego nie wyostrzymy, chyba że rozmawiamy o 2 różnych raynoxach.
Mówisz o raynoxie szerokokątnym?
[edit] Przeczytałem o co Ci dokładnie chodzi, lecz niestety Raynoxem przedłużyć ogniskowej się nie da, przynajmniej nie DCR 250, on jedynie skraca minimalną odległośćostrzenia.
-
o to mi chodziło, dzięki...
podejrzewałem że nie może być tak pięknie... :|