no ja na 14-54 bym sie pisal - jesli gwarancja w polsce bylaby honorowana - bo nie wiem czy jest???...
Wersja do druku
no ja na 14-54 bym sie pisal - jesli gwarancja w polsce bylaby honorowana - bo nie wiem czy jest???...
Mam sprawdzonego sprzedawcę który oferuje nóweczkę za 1700zl z gwarancją i dowodem zakupu . Dawałem 1500 - było mu za mało dla mnie to max . Obiektywy nowe od dilera olka na usa - gwarancja roczna chorowana w kraju bo z dowodem zakupu. Moze żeby jakąś spóldzielnie zalożyć bylo by taniej
w polsce przeciez dwuletnia jest...???
Sprzęt w USA ma roczną , za 2 letnią trzeba doplacić.
Gwoli ścisłości - gwarancja na sprzęt kuppiony w USA:Cytat:
Zamieszczone przez robin102
- w USA obowiązuje 2 lata,
- poza USA (a więc w Polsce) - 1 rok.
Tak samo jest w drugą stronę ze sprzętem Olympusa kupionym w Polsce.
taaaa, w wersji specjalnej dla mariuszków :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mariush
Warto - naprawdę warto ! Ja nie żałuję - może tylko jednego, że niektórzy klubowicze dość chłodno wyrażali się porównując 14-45 i 14-54 - co opóźniło wymianę.
Różnica jest we wszystkim :)
-komfort pracy, szybkość Af i co najważniejsze jasność z dobrą rozdzielczością.
Ten obiektyw uratował mnie od zmiany systemu :) Przywykły do ostrych i ładnie rysujących obiektywów z manulanej lustrzanki byłem zawiedziony 14-45 mogę stwierdzić wart jest dołożenia 1000 zl.
Muszę przyznać tylko, że jest to obiektyw wymagający - sprawa się tyczy temperatury. 14-45 był bardziej elastyczny i dobrze się sprawdzał na ustawianiach auto. Z 14-54 tak nie zawsze jest. Jednak nie ma tego złego co by wyszło na dobre - bo jak ustawisz temperature odpowiednią do panujących warunków to jest miodzio, 14-45 tego nie wyciągniesz (mam głównie na myśli światło sztuczne pomieszczenia - dłuższe czasy)
Jaką znowu temperaturę? Balans bieli? Nic takiego nie zauważyłem. Tak samo jestem zadowolony z 14-45 jak i 14-54mm jeśli chodzi o temperatury - im cieplej tym lepiej :wink:. Wg mnie obiektyw nie ma znaczenia co do działania AWB. Moze zamontowany filtr koloryzuje zdjęcia?Cytat:
Zamieszczone przez krishu
I warto dołożyć 1 tys do 14-54mm.
Sam nie wiem o co chodzi ? Podobny problem miałem z 40-150. Moze to wina body bo z obiektywami 40-150 i 14-54 czasem bardzo dziwnie dobieral balans bieli np. bardzo czesto przezółcał fotki (na trybie auto WB). Zas 14-45 sprawdzal sie bardzo dobrze. Oczywiscie zaznacze, że w przypadku 14-45 i 40-150 używałem filtra UV tej samej firmy, w 14-54 innej.
Witam
Właśnie od 3 dni testuję obiektyw 14-54mm. Zgodzę się z Krischu ,że 14-54 wymiata pod każdym względem 14-45mm. Szybkość AF, ostrość, kultura pracy, jasność. Uważam , że jest wart swojej ceny. Ja swój kupiłem wyjątkowo tanio w USA 426$. Tym samym od dziś mój 14-45 jest na sprzedaż . Zrobiłem nim około 100 fotek.