Ciekawe jak szybko odczujesz potrzebe zamiany kitowego 14-45 na lepszy 14-54 :)
:twisted:
Wersja do druku
Ciekawe jak szybko odczujesz potrzebe zamiany kitowego 14-45 na lepszy 14-54 :)
:twisted:
no dajcie sie człowiekowi nacieszyć , ciekawe czy GO dopadnie ZZN
>Ciekawe jak szybko odczujesz potrzebe zamiany kitowego 14-45 na lepszy 14-54
Szczerze mówiąc to planuję taki ruch już od jakiegoś czasu, tzn. plan był taki, że kupuję dual kita i zaczynam zbierać na 14-54, a następnie na FL-36, zawsze trzeba mieć jakiś cel :)
Zauważyłem jedną rzecz, korpus i 14-45 jest robiony w chinach, a na 40-150 jest napisane Made in Japan.
Jeśli chodzi o ZZN to jeśli dobrze rozumiem, że chodzi o niezadowolenie i marudzenie po obejrzeniu pierwszych zdjęć i stwierdzeniu, ze są gorsze niż z małpki, to myślę, że mi to nie grozi :) Zdaje sobie w pełni sprawę z zalet cyfrowej lustrzanki i wiem, że zdjęcia wymagają więcej czułości :)
Mam za to dwa pytania:
1) Jak długo ładuje się oryginalny akumulatorek i jak długo może ładować się nieoryginalny o pojemności niby 2200 mAh?
2) Kupiłem Sandiska Extreme III i ponoć tam jest jakiś program na karcie do odzyskiwania skasowanych zdjęć, rozumiem, że jak sformatuję w aparacie kartę, to do widzenia z programem? A może jest na płytce? Nie sprawdziłem, a już wyjechałem z domu, ktoś wie? Czy mogę sobie ewentualnie zgrać ten program z aparatu do kompa, na razie nie mam jeszcze czytnika CF?
pzdr.
MariuszM
:)Cytat:
Zamieszczone przez MariuszM
W oczekiwaniu na przyplyw srodkow umozliwiajacych zakupy optyki ZD poradzilem sobie w taki sposob: kupilem przejsciowke mf-1 umozliwiajaca podpinanie obiektywow OM Zuiko. Podpinam 35/2.8 ; 50/1.8 i chodze szczesliwy. Kitowego 14-45 uzywam w zasadzie tylko w zakresie 14-24 a gdy potrzebuje 40 podpinam ten drugi,40-150. Nagimnastykowac sie trzeba ale jest jakby ...hmm... ladniej?
Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Dzięki dzięki dzięki
Czyli wolniej rejestruje niż E300.
Nie wiem jak w E-500 ale w E-300 kasowana jest jedynie struktura katalogów. Taki szybki format. Zdjęcia da się normalnie odzyskać. Robiłem to. Po kilku formatach odzyskiwałem zdjęcia sprzed roku...Cytat:
...rozumiem, że jak sformatuję w aparacie kartę, to do widzenia z programem?
Rozpakowałem kartę i oprogramowanie jest na płytce, takiej malutkiej, dlatego z zewnątrz tego nie zauważyłem
Robin102 Zwróć uwagę na szybkość zapisu RAW w E-500 to jest 9,8MB/s do 5,09MB w E-300 w JPG'ach różnica jest mniejsza ale i tak na korzyść E-500 - 4,6MB/s w E-500 do 3,125MB/s w E-300 - tak więc proszę porównywać wartości dotyczące tego samego formatu zapisu i karty tego samego typu (SD Extreme III). Jeśli chodzi zaś o prędkość zapisu JPG to zapewne dochodzi do tego operacja konwersji RAW->JPG.
Tak więc do E-500 jak najbardziej nadaje się najszybsza istniejąca na rynku karta (E-500 zapisuje dane szybciej niż większość czytników może wyciągnąć na odczycie! :-) )
A ja mam gdzieś insze testy które wskazują ,że zapis w JPG w modelu E300 jest dosłownie minimalnie szysbszy od E500 Różnica na korzyść E300 to tylko 0,2 MB/s. Jeden i drugi aparat nie wykorzystuje możliwości najszybszych kart. Pogłówkuje i przypomne sobie gdzie to wyczytałem bo teraz nie pamiętam. Sam oczywiście tego nie testowałem.