-
robin102 -wartość iso, którą ustawisz w menu serwisowym zostaje nawet po wyłączeniu aparatu [wskazuje 'auto' -ale w eixfie jest], także da się to jakoś przeboleć... :) choć w kolejnym firmware mogliby się szarpnąć [jak da radę].
-co do ewentualnego popsucia ;) -w tym mailu od Oly, o którym wspominałem Pracownik nie pisał niczego w stylu; "...łapy precz, gwarancji nie będzie -będzie płacz i zgrzytanie zębów jak popsujecie..." także może akurat jest bezpieczne -nie wiem :) ale zawsze można wrzucić nowy soft, może w razie czego to pomoże :) :)
-
he he he miałem nadzieje ,że któregoś pięknego dnia dogrzebię sie do menu serwisowego ,już próbowalem innymi trikami, ale mnie ubiegłeś. Bawiąc się w menu DVD postawiłem go w stan absolutnej bezużyteczności dobrze że kosztowal 299 zl . Myśle że z aparatem jest bezpieczniej oby akumulator nie zawiódł.
Swoją drogą ile miałeś tych zmapowanych pikseli ?? u mnie 2 sztuki. A licznik zdjęć to ciekawa sprawa bo nie zlicza fotek pstrykniętych i skasowanych , tak pobieżnie zauważyłem . Doglębniejsze śledztwo to wykaże.
DRŻYJCIE sprzedawcy olków na allegro - nowych , dmo ,prawie nowych itd.
-
No dobra, 826 klapnięć, ale czy aby licznik nie resetuje się przy upgradzie? Hmmm.. 4 martwe piksele zmałpowane?
-
Bardzo interesujące :) . Ale pogrzebie w moim Olku dopiero jak będzie pewne na 100%, że nic nie skopie :) . Oby Olympus wprowadził nowy firmware, który udostępni odkryte możliwości "oficjalnie". Super !
-
heh, a ja mam 11 zmapowanych piksli i 6 tys zdjęć na liczniku. W tym tempie to chyba jednak wezmę E-1 na zapas... ;)
-
Coś dziwny ten licznik, mi też pisze 6 tys. zdjęć, a tyle nie zrobiłem, góra 4 tys. i 0 zmapowanych pixeli co jest dziwne, ponieważ jak go kupiłem przy wysokich iso świecił mi 1 pixelik, rozwiązalem problem własnie przez mapowanie.
-
na DpRev [zdaje się] pojawiła się opinia, iż nie chodzi o zmapowane piksele ale o podnoszenie lustra do czyszczenia matrycy -u mnie akurat zgadzałoby się :)
luc4s -co do licznika nigdy nie wiadomo ;) wiesz jak przyjemne chwile szybko mijają... Natomiast poczyniłem szybkie obliczenia:
-mam e500 ~4miesiące i 2,5k na liczniku
-z tego co czytałem trwałość migawki to 50k
-wniosek; można swobodnie robić -akurat za
4-5lat zmienimy na e30 [w ludzkiej cenie] :) :P
-
ale praktycznie od nowosci mam właczona numeracje plikow i tam dopiero 3000 jest, a przez tydzien od zakupu do tego jak ta opcję wlaczylem na pewno nie zrobilem drugie tyle zdjec. Co do podnoszenia lustra to tez by sie mi zgadzalo.
-
luc4s a skąd wiesz ile w fabryce strzelili testując Twój E-1? Może stąd ta różnica. Mnie tam też szokuje trochę liczba >6 tys...
-
Wszystko możliwe, właśnie niech ktoś w sklepie sprawdzi na nowym egzemplarzu, np. w takim MM.