-
no, jeśli obiektywy będą powyżej 5000 na nasze, to będzie klęska, przecież zawodowcy też muszą liczyć się z kosztami...
myślę, że rynek foto, to tylko mała część zysków tej firmy, przecież sprzęt diagnostyczny, medyczny, badawczy to jest prawdziwa moneta. sprzedając jedno urządzenie mają tyle zysku, co za kilkaset aparatów na rynku masowym...
jeśli kiedykolwiek 4/3 padnie, to z normalnego sprzętu pozostanie tylko FUJI i Pentax...
póki co, cieszmy się E-1 i E-300, ja wierzę, że OLEK zrobi jeszcze jakąś rewoltę nowymi modelami. a co do szkieł, to i tak nie wydałbym więcej niż 2000 na obiektyw "luzem", więc rozważania o nowych szkłach są dla mnie czysto teoretyczne. człowiek obrasta w te graty; robi się tego tyle, że niedługo trzeba będzie wynająć tragarza żeby to wszystko dźwigał... kiedyś zacząłem od aparatu, który prawie mieścił się w kieszeń a obecna maszyna zajmuje pół plecaka...
fotomic:
witaj chłopie, zarejestrowałeś się tutaj, więc zakup pewnie coraz bliżej...
-
Witam, witam
Zarejesstrować się , to zarejestrowałem juz dawno. czytam tak czytam, no i pisac narazie nie pisze.
Co do Olka to rzeczywiście będzie ciężko jak dowalą ogromną cenę. (czytaj. z kosmosu). Jak tak się stanie to Olek utraci całkiem rynek lustrzanek.
Co z tego że będą nowe puszki, które z czasem będą tanieć. Jak na szkła mnie w życiu nie będzie stać :(.
IMO te szkła nie będą drogie. Jestem o tym przekonany. Olek szykuje jakąś ofensywe na rynku :)
No ale ja się tak nie stanie to KaarooL zgadzam się w 100% co do tego co zostanie. FUJI i Pentax :( . Powoli zazczyna zbierać pieniądze. Myślę że koło stycznia będę miał już sprzęcik, mam tez nadzieję że do tego momentu Olek pokaże coś nowego, zachęcającego róneż ceną. A jak nie to chyba poczekam do PMA 2006.
-
Panowie te szkła i tak nie byly przeznaczone dla was,nigdy.Ani w systemie Oliego anie w żadnym innym.Nie stać Was na system szkieł typu L.Kosztują po kilkadziesiąt tysiecy zlotych.Stac was na 14-54/2,8-3,5 oraz ewentualnie niektorych z Was na 50-200/2,8-3,5.To sa bardzo dobre szkła w dobrej cenie.Tamte to ekstremum dla zawodowców zarabiających na fotografii spore pieniadze.
Więc proszę przestańcie pieprzyc banialuki bo umrę ze smiechu.I bez urazy, proszę,nie piszcie mi,że nie wiem na co Was stać,bo wiem.
Cześc.Ch.
-
Kolego pieprzysz jak mały kazio po dużym piwie.
Olympus zapewniał iż do systemu 4/3 nabędziemy profi szkła tańsze jak L.
Wychodzi na to że L 70-200 2,8 IS USM jest tańsza od 35-200 Zuiko o 40%. ( nie licząc cła i podatku ).
Skoro spora część fanów fotografi może pozwolić sobie na 70-200 L do swoich 20d to czemu my mamy płacić w 10 tyś ?
Nie masz pojęcia o Tym kto i ile sobie na sprzęt pozwolić może i to nie twoja sprawa - "stwierdzenie nigdy dla was" - może nie dla ciebie.
Większość moich przyjaciół to zawzięci amatorzy mający e-1 i kupujący 50-200 jadą w tropiki i robią zdjęcia - nie wygadują głupot jak TY.
Cenych nowych szkieł są zaporowe nie tylko dla nas , widząc sprzedaje się 50-200 w stanach czy 300f to wątpie by cokolwiek olek sprzedał w tych cenach.
-
-
kurde o czym wogle jest ten watek
-
http://www.fot-o-grafiti.hr/default.asp?IDArt=386 - preview 35-100 - ma srebrny pierścień na obudowie oznaczający serię PRO wsród szkieł Olympusa.
-
-
te sample robił jakiś amator w pośpiechu--znacznie lepszy przykład jakości tej armaty można ściągnać w pełnej wielkości z tej stronki (na dole portret)
http://www.fot-o-grafiti.hr/default.asp?IDArt=387
-
Irku - twoje zdjęcie robił ten sam chorwacki fotograf.