-
jeszcze mi sie cos przypomnialo:
podczas instalowania sterownika pod XP (tylko pod XP) program instalacyjny juz zazadal wlaczanie trybu pcmode=control - i wtedy po pierwszorazowym przestawieniu tej opcji sterownik sie zainstalowal, czyli znalazl aparat.
teraz z 14-54 aparat chodzi prawidlowo, w trybie pcmode=storage normalnie przenosze fotki na dysk, ale jak juz chce popracowac w pcmode=control czy to w olympus studio/camera control czy to w viewerze (update firmware) to od razu program zglasza ze aparatu nie znajduje.
:[
pozdrawiam,
kvist.
-
ok, z komunikacja oraz firmware sobie poradzilem.
sprawa prosta, jak to bywa ale licza sie szczegoly.
mianowicie wystarczylo troszke poszukac... i tutaj: http://www.olympus.co.jp/en/support/...ftware/#driver
znalazlem uktualizacje sterownika do XP+SP2. to rozwiazalo sprawe, firmware puszki mam juz 1.4, 14-54 mialem aktualny czyli 1.1
czlowiek najlepiej uczy sie na bledach, zatem mam nadzieje ze ktorys z nowych userow e1 wyciagnie wnioski z moich "pasztetow" ;-)
jutro powalcze z 40-150...
pozdrawiam Szanowne Grono,
kvist.
-
kvist
sprawdź czy napewno dobrze montujesz obiektyw (słychac "cyk" na końcu?)
Jeżeli jestes pewny, że dobrze, to masz uszkodzone szkło :(
-
grizz, zapewniam, ze dobrze (przesiadlam sie z dynaxa 800si, w ktorym tez mialem 2 szkla).
-
więc IMO szkło zepsute.
Masz mozęliwość podpięcia do kogoś innego?
-
jutro skocze do MM, moze jakis uprzejmy gosc pozwoli podpiac mi go np. do e300 - wtedy bede mial 100% pewnosci.
-
sprawdzilem z e-300 w MM, jednak zuiko 40-150, ktorego otrzymalem w moim zestawie jest "martwy". trzeba reklamowac, szkoda - nawet jednej fotki nim nie zrobilem.
ech... zycie.
-
Witam wszystkich na wstepie!!
Wlasciwei niewielkie mam nadzieje na ratunek ale kto wie.... :(
Jest tak jak u wiekszosci- komputer nie widzi aparatu. Ustawienia sa OK. sterowniki tez.....zreszta jest to moj drugi E1 i ten pierwszy jest rozpoznawany bez problemow przez VIEVERa.
Ma ktos jakis patent ??
Coral
-
trzeba powtorzyc instalacjie z drugim E-1, mialem to samo, wtedy oba beda chodzic,
mowie tu o tych sterownikach no i ewentualnie o programie, chyba jest cos zmieniane w sofcie w momencie gdy podczas instalacji prosi o podpiecie aparatu i zmiane na control.
daj znac czy zadzialalo
-
Wielkie dzieki, :D
Faktycznie dzieja sie jakies jaja podczas instalacji ale zainstalowalem go na innym komputerze i teraz wszystko robi.
coral