Cytat:
Fakt jest faktem, że wizjer w E-1 jest świetny i tyle. Jasny i pokrycie 100%. W E300 bodajże jest 94% i ciutkę ciemniejszy.
I o to mi chodzi, przesiadam się z bardzo dobrego kompakta jakim jest C5060WZ na bardzo dobrą lustrankę jakim jest E-1.
Cóż, lustrzanka to złożone urządzenie i można je rozpatrywać biorąc pod uwagę wiele aspektów. Kosztuje to dużo lub bardzo dużo i warto dokładnie ten zakup rozważyć. Ja by jednak radził wszystkim włożyć wysiłek w poszukanie kogoś ze sprzętem i przetestowanie go własnoręcznie. Zrobiłem tak z D70 i go odłożyłem, ale nie zrobiłem tego z E-1 ze względu na rzadkość jego występowania w przyrodzie :D Okazało się, że automat ekspozycji jest gorszy niż w Nikonach. Mogę go porównać z F80, którego mam zapakowanego slajdami i D70, któego miałem do dyspozycjie na dobę. E-1 wymaga niemal nieustannych korekt a ja czasami (albo bardzo często) o prostu nie mam na to czasu. Nikony robią to lepiej.... :( Tak więc, co kto lubi, co dla kogo ważne. E-1 jest świetny pod wieloma względami, ale IMHO w aspekcie ekspozycji nie. Ja trochę żałuję, że nie przekonałem się o tym osobiście wcześniej... BTW, czy inni forumowicze potwierdzą/zaprzeczą moim "rewelacjom" ?