-
irek50 tak na 5,6 to mozesz dawac i 100 zdjec i nic z tego nie wyniknie - daj na pelnej dziurze - wtedy zobaczymy czy ostrosc jest ok - bo na 5,6 to wieksza ostrosc uzyskasz z dlugiego konca kita 14-54 a ogniskowa ta sama - sens bawienia sie w M42 to jednak uzyskanie mniejszej GO dla jednakowych ogniskowych - wiec prosze o fotke dla f2
ewentualnie zrob test od jakiej f jest ostro
dzieki
-
Mam inne ale nie jestem na 100% pewny czy to była pełna dziura --powtórzę jak sobie zainstaluję halogeny w pobliżu palników ---Natomiast nie chodzi wyłącznie o ostrość--ja nie traktuję fotografii w kategoriach im ostrzej tym lepiej...Standard 14-54mm Zuiko jest zbyt analityczny dla pewnych rodzajów portretu (za ostry) . Ten Helios jest bardziej syntetyczny (mniejszy kontrast i rozdzielczość) natomiast ustawianie ostrości jest ułatwione, bo jest jasny i widzę dobrze gdzie przesuwam strefę ostrości (także wygląd rozmycia jest ważny itd...)
-
http://arturo.serv01.net/olympus/upl...ki/halogen.jpg
Na 90% jest to przy 2 i 2,8 --jutro powtórzę dokładniej
-
ok dzieki - jeszcze jesli mozesz to napisz jak daleko jest tlo od modelki - tzn mniej wiecej kiedy zaczyna sie rozmywac - jaka jest GO
-
teraz oba przy pełnej dziurze w tym Heliosie---tylko w inne miejsca nastawiana ostrość--rewelacja to nie jest (szczególnie przy 2.0) ,ale takie miękkie efekty mogą się przydać (w stylu impresjonistycznym:--jeśli zrobić trochę pod światło))--irek
http://arturo.serv01.net/olympus/upl...iki/drzewo.jpg
-
kupiłem dzisiaj na allegro inny "ruski wynalazek" czyli Jupiter 2/85mm --gdy dojdzie pocztą za parę dni pokażę tutaj próbki --ma bardzo niską rozdzielczość (33 środek),ale mam nadzieje, że to dotyczy F2 --może będzie lepszy (bliższe kadry) niż ten Helios 2/58?---pozdrawiam ---szukam wspólników do zbiorowego kupna wziernika kątowego --mogłaby być niższa cena niż 960zł...
-
bardzo ciekawe to co piszecie, chetnie poczekam i poobserwuje efekty Waszych prób, sam zamowię pierscień - chce wykorzystać je do obiektyw.ów Zuiko OM system 50 mm oraz Soligora 75-205 mm Zoom+macro z tym samym mocowaniem.
Spytac chciałem tylko jaki powinienem zamowic pierscien bo z Waszych postow wynika, ze zamowiliscie redukcje z gwintem na obiektywy Heliosa, ktorymi tez kiedys pracowałem na Zenith'cie.
Peter, czy Twoje zamowienie o ktorym pisales E1/M42*1 to dwa pierscienie i ten drugi jest z gwintem? Czy bez problemów wprzegnę swoje OM-owskie?
-
Adapterów do OM i do Nikorrów jeszcze nie ma w sprzedarzy w tej firmie lubelskiej -mają być 12-15 czerwca--pozdrawiam
-
Tez zamowilem adapter, mam ze starego analoga Carla Zeissa Pancolar 1,8/50mm MC. Jak dostane adapter to postaram sie zamiescic fotki, obiektyw ponoc ma rozdzielczoc max100, a przy pelnej dziurze niewiele gorzej, ma ktos moze linki do testow lub danych techn. obiektywow na M42? Kiedys znalazlem taka strone, ale wyczyscilo mi ulubione i teraz nie moge jej odszukac.
-