-
Bardzo ładna fotka i dużo szczęścia. Tzw. wyładowanie główne pioruna trwa ok. 70 mikrosekund czyli ok. 1/15000 sekundy. Ale piorun składa się z wolnego (1,5.10^5 m/s) wyładowania schodkowego trwającego ok. 20 milisekund, przygotwującego wyładowanie główne o prędkości 5.10^7 m/s, które trwa zaledwie 70 mikrosekund, przy czym sekwencja ta powtarza się zwykle kilka razy, za każdym razem szybciej. Bywa, że w trakcie pojawia się jeszcze prąd ciągły (0,1 sekundy) i ten Ci sią udało zdjąć. Do fotografowania piorunów używa się tzw. kamer Boys'a z układem wirujących soczewek. WIELKIE GRATULACJE.
Piotr
(w jednym z kilku zawodów fizyk atmosfery)
PS. Ale uważaj, jeden z prezydentów USA zafascynowany piorunami stracił życie. Niepokojąca jest zwłaszcza bliskość linii energetycznych.
-
az mi sie nie chce wierzyc ze to 1/2000... teraz mam ciemniejsze szkla bo 3,5f no ale zeby w nocy przy takiej migawce bylo wogle cos widac :twisted:
Ostatnio z nudow testowalem podczas bardzo kiepskiej burzy jak foci moj nowy olek. Ustawilem czas na 30sekund i przeslone na 4,5f i o to rezultat http://www.jeronimo.olympusclub.info...images/4/1.jpg (230kb)
-
no ale niestety 403 .... masz cos chmody zle ustawione
-
@Jeronimo nie widze foty....
-
testuje taka fajna galerie MyGallery ktora umozliwia dodawanie zdjec na poczekaniu przez WWW. Bardzo mi sie podoba... moze ona nadaje jakies dziwne uprawnienia do plikow dlatego nie widac?
tak pewnie bedzie widac (moja biedna fotke)
http://tinyurl.com/c7psw
wrzucilem ta fotke zeby pokazac co widac w nocy jak slabo grzmi.
A co do mojego zdziwnienia ze nie da sie zrobic fotki 1/2000 to myslalem ze to fotka robiona w nocy! tak wiec cofam to co wczesniej powiedzialem ;-)
pozdro
-
No niestety dalej nie widać. Pokazuje się jedynie miniaturka a powiększenie już nie :(
-
eh... nie mozliwe! jak klikniesz na miniaturke to widac. Vodnikowi chodzi...
zreszta co tu gadac..... fotka jest beznadziejna i tak niedlugo ja z serwera wywale :P wiec duzo nie straciles
-
O! a dziś akurat się pokazała ;-) No faktycznie, rewelacyjna to ona nie jest ;-) Próbuj dalej...
-
to raczej byl test aparatu :P a efektem ubocznym byla ta smetna blyskawica :P
pozdro