własnie, nie sprawdzałem empirycznie ale pomimo błysku przy czasach wiekszych od... 4 a moze 6 sekund? juz ich nie ma..
Wersja do druku
własnie, nie sprawdzałem empirycznie ale pomimo błysku przy czasach wiekszych od... 4 a moze 6 sekund? juz ich nie ma..
@kondi zeby znikney te bliki pomoglaby oslona przeciwsoneczna. To sa najprawdopodobniej bliki powstale z jakis boczynych lamp.
Widze ze foteczki z Niepolomic - Zamek.
Pamietam jak dzis Twoje pierwsze proby nocne (czarne foto i biale wypalone okno :))
@vodnik - dzieki za podpowiedz. Oslone przeciwsloneczna...ehh pomarzyc :-) Ostatnio na Allegro sie sprzedał Olek E-10 wlasnie z taka oslona, uzywka za 1.5k.
Tak, fotki z Niepolomic :-)
Haha, pamietasz fotki na ktorym byl dom siasiada ;-) Czekam teraz na dobra wieczorna pogode i wyskocze z focic Kosciółek w N-cach.
Hehe też pamietam tą fotę okna :lol:
Przecież są dostępne osłony przeciwsłoneczne do kompaktów, a ceny nawet niewygórowane. Tylko nie wiem jak takie coś się sprawuje w rzeczywistości...
Pozdrawiam
kondi ja robie to na najmniejszej przeslonie i maxymalnie dlugie naswietlanie........zobacz efekty :lol:
http://www.digart.pl/zoom.php?id=160619&dwnl=1
http://www.digart.pl/zoom.php?id=150689&dwnl=1
http://www.digart.pl/zoom.php?id=150688&dwnl=1 8)
masz wtedy wieksza GO i ostrosc :wink:.....staraj sie celowac na swiatla zeby nie bylo przejaran a potem w PS cienie wyciagniesz........moje bez obrobki wszystko ISO 100....ale mamy troszke inne sprzety w tym twoim nawet nie wiem jaka jest najmniejsza dziora :wink:
no Cinex, bardzo ładnie wyszło:)
Najbardziej mi się podoba pierwsze ze wzgl. na industrialny klimacik :x
Takie sprostowanie i zapytanie zarazem: najmniejsza przysłona? masz na myśli najmniejszy otwór, tak?
Zauważyłem, że każdy inaczej pisze. Czasami największa przysłona znaczy to samo co największa wartość F (np.: F22) innym razem najszerzej otwartą 8)
A tak poza tym, czy przy fotkach krajobrazowych jak Twoje większa GO ma jakiekolwiek znaczenie?
Przyslona w c-4000 jest of f2.8 do f11, czas 15s/1000s O ile dobrze Cie zrozumialem, ustawiasz na f'najwieksza czyli powiedzmy f11/f16 i do tego BULBa ? Rowniez ISO100 stosuje, choc jak wlaczam 200, to skracaja mi sie o polowe czasy naswietlania, choc nawet przy wlaczonym NR, pojawia sie hoty :/Cytat:
Zamieszczone przez cinex-one
Pozdrawiam
@kondi, jesli obiekty są nieruchome i masz czas to włącz NR w aparacie, daj f11 i czas 16 sekund. Uzyj statywu i samowyzwalacza. Efekt gwarantowany :) Pzdr.
Wiec tak : obiekt jest nieruchomy, przy dlugich czasach zawsze mam NR, mam statyw oczywiscie, ale f11 nie dam, bowiem jedynie co moge dac aby obiekt wogole został uwieczniony to jakies f6.3 f.8 przy czasie 16s. Przy f11 i 16s, zdjecie mam zupelnie ciemne, prawie nie widac obiektu a o EV juz nie wspomne jak bije czerwoną -2EV ;-))Cytat:
Zamieszczone przez qwerty
tak kondi chodzilo mi o jak najwieksze F mozna to poznac po lampach bo robi sie efekt "gwiazdki" jak 16s nie wystarcza do naswietlenia to musisz trenowac z bulb i dobrac odpowiedni czas