a Hama niby miała być dobra Więc pozostaje tylko HoyaCytat:
Zamieszczone przez Pazurek
Wersja do druku
a Hama niby miała być dobra Więc pozostaje tylko HoyaCytat:
Zamieszczone przez Pazurek
Więc wreszcie jak to jest z tymi filtrami? Mając nakręcony polar warto dokręcić jeszcze do niego UV? Jeśli tak to czy tylko dla ochrony polara?
Właśnie kupiłem sobie polar HAMA, efekty (pozytywne) są widoczne gołym okiem:) Mam też UV i nie widzę różnicy w fotkach robionych z obydwoma filtrami i z tylko jednym (polar). pzdr
W górach chyba warto...
A tak tylko dla ochrony PL.
No właśnie się wybieram w góry więc obydwa filtry zaprzągnę do roboty :) W sumie można chyba używać cały czas dwóch filtrów, tylko nie wiem jak to wpływa na ostrość zdjęć. Może ktoś, kto ma jakieś doświadczenie w tej kwestii się wypowie?
Góry to fajna rzecz! :!:
A propos gór, przydała by się tam też blenda na obiektyw.
Właśnie jestem na etapie poszukiwania blendy, na 52mm. Widziałem u znajomego fajną gumową blendkę Hoya.
Składana - na ogniskową od 35 do 200 mm, w sam raz na 7XX! Z cienkim czerwonym paseczkiem.
Ale niema jej, tylko na zamówienie i chcą za nią aż 69 zł!! :shock:
Są blendy Hama i Marumi tylko wyglądają jak uszczelki do zlewu i nie są wcale dużo tańsze. Sprzedawcy z tymi cenami chyba z choinki się urwali! :twisted:
Może ktoś przypadkiem wie gdzie w W-wie można znaleźć gumową blendę Hoya w miarę tanią?
Bo inaczej chyba pójdę do Stodoły i kupię na razie metalową za 15 zeta.
Pozdr!
Wracając do tematu, pogorszenie o którym pisałem zauważyłem na zdjęciach z bocznym światłem.
Pritchard, spróbuj popstrykać kiedy masz słońce z prawej lub lewej i trochę z przodu. I nie chowaj się w cień! :D
blende (rozumiem, ze chodzi o oslone p/sloneczna) to ja mam :) Uzywalem ja jezcze przy moim starym ZENICIE TTL, gwint 52mm,wiec przeszlo na Olka :D. pzdr