-
@Pazurek: Tak obiektyw od Zenita przykrecam odwrotnie do mojego Olka i juz:) Tryb supermakro w Olku wypada naprawde slabiej w stosunku do calego zestawu. Jak bede mial kiedys czas to umieszcze porównawcze fotki. Odleglosc z jakiej lapie juz ostrosc caly zestaw to ok. 2-3 cm. Tylko ze ogniskowa mam maksymalna:) pzdr
-
a co z glebia ostrosci?? tu widac ze chyba mocno jest obcięta. na jakiej przyslonie robiles ta biedronke??
-
@nib: Szczerze mowiac to nie rozumiem pojecia "obcieta glebia ostrosci". Glebia jest bardzo mala, co w przypadku makro bardzo mnie cieszy, jednakze stwarza to powazne problemy z uchwyceniem fotografowanego obiektu w polu ostrosci. Przyslone mialem w olku 2.8, a w obiektywie od zenita (niestety nazwa jest po rosyjsku :/) mialem 2.0. pzdr
-
no ale przy takim makro, f obiektywu nie ma nic do naczenia, bo i tak nie jest przyslona przymknieta, liczy sie tylko f w aparacie, im wieksza tym wieksza go. pozdrawiam
-
Bawiłem się kiedyś też w takie makro: obiektyw od Zenita, Helios 44-2, przystawiałem odwrotnie do Olka. W takim układzie na GO wpływa przysłona na Heliosie, przysłona w Olku zmienia tylko jasność obrazu.
Pozdr!
-
@milo:zgadzam sie ze ogniskowa obiektywu nie wplywa na zdjecie (i tak funkcjonuja on jako soczewka powiekszajaca) ale za to DUZY wplyw ma f obiektywu aparatu. Musze miec f maksymalna by wogole coskolwiek moc wykadrowac. Niestety, i tak ok. 65% zdjecia to czarna winieta :/ z okraglym obrazem posrodku:)
-
Zrobilem cztery testowe fotki, ten sam obiekt ale 4 rozne parametry:
1. Odwrotnie przykrecony obiektyw, ogniskowa aparatu=max, przyslona=2.8
2. Odwrotnie przykrecony obiektyw, ogniskowa aparatu=max, przyslona=7
3. Tryb Super Macro, przyslona=2.8
4. Tryb Super Macro, przyslona=7
Mam nadzieje ze te zdjecia pokaza jakie widac roznice :D
-
Na pewno? Dlaczego przy większej przysłonie wyszła mniejsza głębia ostrości? To jest bez sensu :twisted: :D
Pozdrawiam
-
-
Chodzi mi o zdjęcia 1 i 2, gdzie na drugim wyraźnie głebia jest mniejsza, choć przesłona to f=7.
Pozdrawiam