-
Zdjecia 1 i 2 bardzo fajne ale jak sam wiesz - brakuje tam światła..
Pozostałe zdjęcia bez zarzutu - no poza nieostrymi ptakami..
Co do fotografowanie ptaków to nie robie tego zbyt często ale jak juz to używam manual focusa albo autofocusa ale punktowego.
Ogólnie autofcus jest zbyt wolny -no i musisz wycelować w ptaka ;)
-
1 i 2 faktycznie najlepsze. Bardzo mi sie podobaja! Nawet GO mi pasuje (no moze moglaby byc ciut wieksza na 2). Na drugiej sprobowalbym troche dodac nasycenia barw.
3 foto nijakie. No niby pien w kadrze sie miesci, grzybki niby w mocnym punkcie, ale jakos calosc mnie nie zachwyca.
4 i 5 jak sam napisales nieostre. 4 w ogole, a 5 ostrosc na trzcinach. Moze warto sprobowac z MF ustawionym na konkretna wartosc i poczekac az ptaszysko bedzie w odpowiednim miejscu. A jesli byles odpowiednio daleko to na nieskonczonosc.
Fota akwarium zupelnie nieudana. Ani rybki piekne nie sa, ani akwarium ladne, kadr jakby przypadkowy.
-
@*_radosny_*
MF raczej by nie przeszedl tutaj, chyba, ze ptaszek poruszal by w prawo badz lewo ( a nie jak tutaj w kier. mnie) bo wtedy odlegosc nie zmienialaby sie. A to byla jakies 20-30m przede mna, wiec trudno ustawiac jak obiekt ciagle sie porudza:) Punktowym tez chyba by trudno bylo zlapac obiekt w ruchu, a na zoomie tym bardziej. No chyba, ze jestem taka niezdara
:wink:
@Kregon
Nasycenia nie probowalem. Staram sie az tak nie ingerowac w fote (poza odszumianiem). Ale pobawie sie z ciekawosci dzis wieczor i jak wyjdzie cos ciekawego to wrzuce:)
Co do akwarium to fakt hehe foty byly na szybkiego, zanim sprzedawdzyni nie zaczela na mnie krzyczec :? Wstawilem jako ciekawostke...
-
Tak jak obiecałem powyżej, zamieszczam 2 fotke ze zmianą barw :)
Tu bawiłem sie na już zmniejszonym zdjęciu, więc troszke ubyło na jakości
-
Po poprawie pogody wybrałem się na zwiad do lasu i łąpiąc odrobiny Słońca udało mi się pare fotek zrobić. Część z nich poniżej :x
1.
2.
3. tutaj filtr dwu-kolorowy na dokładkę :)
-
piekne... szczegolnie kolorystyka ostatniej fotki :-)
-
Pierwsze jakby wygladzone ciut za mocno...
Drugiemu czegos brakuje... jasnosci? Nie jest za ciemne?
Kolorystyka trezciej fotki jest przesliczna :D
-
Dzięki za uwagi:)
@Kregon
1 masz na myśli, że nie ostre?
2 moze faktycznie troche ciemne ale to pewnie dlatego, że wetknąłem obiektyw w trawe co skończyło się zamoczeniem szkła. Tak to jest z dzisiejszą pogodą :? Szarzyzna...
Ale aż tak źle to chyba nie wygląda? :x
3. Na tej fotce to czerwone to farba. A cały obiekt to betonowy słupek (taki jak słupki graniczne), któremu wyrosła czupryna :) Filtr- niebiesko-czerwony (jakby ktoś pytał)
Jednak nadal mi brakuje soczewek makro... :idea: Może ten miesiąc przyniesie jakieś dodatkowe dochody :P
A tak z innej beczki:
Czy uważacie ze te zdjęcia są czyste? W sensie gładkości tła itd..
Bo jak patrze na fotki Draxana z jego SLRa to widze wyraźną różnice :(
Np.: w fotce 2?Co prawda była wycięta z większej całości, ale...
Ale przy normalnych aparatach cyfrowych, które posiadacie....jest różnica? Oczywiście nie chodzi mi o różnicę E1-reszta cyfraków :x
-
Ciekawe kolorystycznie, jak dla mnie 2 moze ciut za ciemne a w grzybku za duzy balagan... Ogolnie podobaja sie
POZDRAWIAM
-
bardzo fajna ta 3 fotka. piekne kolory i ta delikatnosc mchu!!!!!!!superos. a wlasnie co to jest to czerwone na fotce???