-
zrobiłam dzisiaj testową serię zdjęć w Gdańsku na tybie P z usawieniami jakie mi zasugerowaliście. Jestem zadowolona. Pstrykalam jak szalona (80 zdjęć w godzinę) i ogólnie zdjecia są ostre. Wszyskie z ręki. Myśle ze na imprezie sobie poradzi. Czytałam, że w ciemnościach Olek sobie nie radzi z ostrzeniem - prawda czy falsz??
-
W ciemnościach nie radzi z ostrzeniem system AutoFokusu prawie wszystkich aparatów (nie tylko Olka).
Wyjątkiem są aparaty z bardziej zaawansowanym systemem AF.
Na szczęście w ciężkich sytuacjach możemy korzystać z ręcznego ustawiania ostrości (MF) :D
-
Dzisiaj znowu bede testowała mozliwości funkcji P ale teraz na imprezie. Ciekawe jak sie spisze ??
-
No niestety tryb P z włączonym Auto nie spisała się na imprezie :( Czas naświetlania jaki ustawiał w restauracji to były od 1sek do 4sek.
Natomiasta Olek c 745 na takich ustawieniach radził sobie bez problemu.
Nie rozumiem?? Czemu mój nie chciał robic zdjęć a model niżej robił bez problemu??
-
Martha, ciężko cokolwiek powiedzieć mając tak mało informacji.
Pozostaje tylko zgadywać. :(
Takie długie czasy naświetlania mogą wskazywać na nie wysuniętą lampę, lub na lampę w trybie SLOW.
Mam więc pytanie – czy lampa była włączona i jeśli tak, to w jakim trybie?
-
Tryb lampy ustawiony był na auto no i lampa była wysunięta.
Z moich obserwacji wynika, że na wolnym powietrzu - nawet w nocy - tryb P działa lepiej niz w zamknietych pomieszczeniach.
-
No dobra, jeszcze jedno info. Tryb lampy na Auto, ale czy lampa się odpalała?? Bo jak jest auto, to wcale lampa nie musi błyskać.
Pozdrawiam
-
-
A jeśli zrobić taki prosty eksperyment: zasłonić obiektyw, podnieść lampę i po kolei zmieniać jej tryby – auto, czerwone oczy, błysk wymuszony, slow...
Czy na którymś z nich czas naświetlania nie wyniesie 1/30s lub około tego?
-
zasłonic obiektyw ?? :shock: