-
Mysle, ze zasada jest taka:
1) Jezeli aktualne parametry naswietlania sa prawidłowe, właściwe, czyli takie same, jak okreslil to system ekspozycji aparatu (w trybach P, A, S nie wprowadzono poprawek, a w trybie M w prawym gornym rogu jest 0.0), to jasnosc obrazu na monitorze jest standartowa.
2) Jezeli zaistnieje jakiekolwiek odstepstwo od tych prawidlowych parametrów w prawo lub w lewo (w trybach P, A, S wprowadzenie poprawki ekspozycji, w trybie M zmiana przyslony lub czasu migawki wprowadzająca w prawym gornym rogu liczbe mniejsza lub wieksza od zera), to obraz jest jasniejszy lub ciemniejszy.
Takze zmiana czulosci powoduje w pewnych warunkach rozjasnienie lub pociemnienie obrazu, np. wtedy gdy aktualne parametry ekspozycji znajdują sie się stosunkowo blisko wlasciwych parametrow ekspozycji. Zmiana czulosci powoduje w trybach P, A, S automatyczny dobor nowych parametrow ekspozycji (pod warunkiem istnienia zapasu przyslony i czasow migawki), a w trybie M ich nie powoduje, wtedy zachodzi zmiana jasnosci monitora. Jezeli aparat znajduje sie daleko od wlaściwych parametrow, to nie zachodzi zauwazalna zmiana jasnosci monitora.
Pozdrawiam, TJ
-
dzięki! To tłumaczy czasem"dziwny" brak reakcji monitorka z tym ze zauwazyłem ze model modelowi nierowny.
Odnalazłem kogos z tym samym aparatem i porównywałem w tych samych warunkach funkcjonowanie obydwóch aparatów. U kolegi zmiany na LCD po przejsciu na inne ISO są odrobinkę wyrazniejsze. Niestety nie miałem juz okazji wypróbowac jak i czy w ogóle ta sama zmiana ISO wpływa róznie na uzyskane fotki. Moze kiedys... na razie zyję nadzieją ze efekty na fotkach mamy podobne :) Pzdr.
-
Brak reakcji jest spowodowany czyms inny takze. Robiac zdjecia z "ciemnosciach" oprogramowanie aparatu pronuje wzmocnic sygnal i dlatego jest efekt smuzenia. Jak masz ACDSEE to zrob fotke przy slabym swietle i np inna w bardzo mocnym swietle (najlepiej w dzien), W EXIFie jest pozycja GAIN CONTROL czy jakos tak. Tam masz wskazanie kiedy bylo wymagane wzmocnienie. Albo NONE, albo LOW albo cos tam jeszcze :]