-
Na ostatnich wyłączony, ale IS tu nie winny, w każdym trybie jest to samo.
Wadliwa pucha niestety.. Coś z matrycą może? Nie znam się - nie chcę przesądzać - w serwisie będą wiedzieli.
Zdaje się ostrzyć prawidłowo, problem jest z zarejestrowanym obrazem.
-
Na moje oko wygląda, że matryca jest przekoszona na zawieszeniu (IS?) Jeśli tak to powinno być widać zniekształcenia geometryczne (trapez) przy sfotografowaniu dokładnie prostopadle kartki w kratkę. Tym niemniej reklamuj, nie ma co dumać.
PS. Współczuję, nie ma nic gorszego niż zepsuta nowiutka zabawka...
-
jakcmil:
Wszystko zależy od tego ile dni temu go kupiłeś. Próbowałbym dogadać się w sklepie, nawet poparł swoją wersję jakąś wódeczką dla sprzedawcy - może da się tak załatwić żebyś dostał inny egzemplarz. Jak się zaczniesz wozić po serwisach to może nie być temu końca.
Mam taką zasadę że nie wsysam macanych aparatów - nigdy nie wiadomo co działo się wcześniej jeśli nie jest w stanie fabrycznym. Możnaby macanego łyknąć świadomie za dużo niższą cenę, ale czy warto?
-
Kaarool:
Odebrałem go dzisiaj. Może jutro uda się podjechać i dogadać czy by nie wymienili na stanie. Jak napisał Epicure - faktycznie 70 zdjęć nie świadczy o 'macalności'. Myślę, że i bez wódeczki się obejdzie, w końcu to trochę droga sprawa i wypadałoby załatwiać ją do końca, porządnie.
Dzięki za odpowiedzi.
-
A zrób zdjęcia przy dobrym świetle, rano. 1/13 czy 1/15 to nie są czasy, które każdy potrafi utrzymać bez poruszenia (sprawdziłem załączniki).
Takie pstrykanie w ciemnościach to nie najlepszy sposób testowania aparatu.
-
już ktoś chyba pisał, to wygląda jak krzywo "zawieszona" matryca, prawie jak obiektyw T&S...
-
Robiłem zdjęcia przy czasach 1/100, 1/200 na ISO3200 i to samo - to nie tu tkwi problem.
Przejadę się do FJ jeszcze raz i zobaczy się czy wymienią.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OK, popróbowałem nieco różnych konfiguracji i taką ciekawą przypadłość zaobserwowałem.
Ostrząc używając:
- wizjera - wyraźny BF, nieostrości itp
- LV - j/w
- LV ale w trybie precyzyjnym (powiększenie x7) - ostrzy idealnie, foty jak żyletki.
Ciekawa sprawa, nie mam pojęcia od czego to może zależeć. Albo jest to jakiś totalny banał, który przegapiłem.:wink:
Przesyłam nagranie dźwięków jakie czasami wydaje e30 przy uruchamianiu.
http://w322.wrzuta.pl/audio/1ruFqpQRllR/bez_nazwy_3
-
Ja szedłbym do sklepu niech wymienią, a jak nie to słał do serwisu. W E-3 miałem podobny problem i poszedł do serwisu i naprawili, teraz mam podobnie z e-30 po aktualizacji firmwaru do 1.1 z 1.0... 12-60, 9-18 leica 25... jeśli robię zdjęcia z większej odległości niż 5 metrów mają ustawioną ostrość w kosmos, czyli nic nie jest ostre, a potwierdza złapanie ostrości, jak robię z 1-3 metrów wszystko jest ok... co dziwne z sigmą 50 1.4 ostrzy idealnie w każdych warunkach... wysyłam body do serwisu pewnie w przyszłym tygodniu. Najlepsze jest to, że kupiłem go bo e-3 leżało w serwisie na podobne objawy po felernym firmware 1.4... na szczęście aktualizację softu zrobiłem po tym jak e3 wrócił z serwisu ;(
pozostaje mi tylko współczuć.... e-3 działa po serwisie wyśmienicie teraz, z e510 nie mam problemu i e1 też na tych samych szkłach...
-
Byłem dzisiaj w sklepie i porozmawiałem z panami - porządna sympatyczna obsługa. Niestety odstawka do serwisu nieodzowna :roll:
Na szczęście 520 ciągle w służbie :)
-
Przerażasz mnie kolego.
Ja tez kupiłem E-30 w FJ jakieś trzy tygodnie temu ale póki co to wszystko jest ok.
Współczuję ci... nowa pucha do serwisu...