- 

Tu nie chodzi o zamienianie jednego aparatu na drugi. Świat jest na tyle paskudny że nie wiesz kto kiedy użyje np danych z exifu. Info daje jakim aparatem co kiedy było robione.
 Podam taki przykład: mój znajomy pracuje (jako szef) w firmie badającej internet. Podczas spotkania "badaczy" z różnych dziedzin rozmawiał z człowiekiem z firmy która bada.. śmietniki! Pracownicy takiej firmy rozpracowują mieszkańców jakiegoś domu i na podstawie śmieci przygotowują raport o strukturze zakupów itp - które potem sprzedają np do sieci handlowych. Niektóre ciekawe śmieci "celebrytów" są sprzedawane tabloidom. Uważam to za ohydne. Podobnie jak niszczenie bilingów czy wyciągów z konta uważam za coraz bardziej celowe usuwanie lub lepiej - fałszowanie danych z exif bo cholera wie czy ktoś kiedyś nie użyje ich w jakimś podłym celu. Tak mnie natchnęli "miszczowie komentarzu" z pewnego forum..
 ech życie.. przerósł cię kabaret...

- 

Bardziej podobało mi się uzasadnienie pytania zamieszczone w pierwszym poście, niż tym powyżej :D
 JAk już się nauczysz, proszęo PW, chętnie zrobię sobie to "obrabiane MS excel" R O T F L
 Zasadniczo pomysł zaje**sty!

- 

Witam :)
 Spróbój takim programem do edycji EXIF-ów.
 PhotoME 0.79 ze strony : www.photome.de
 To feeware. Info za DFV nr4/2008, str 105
 Pozdr.

- 

W platnej Opanda exif- zmienisz nawet ze samolotem zrobiles lub pudelkiem po zapalkach. 

- 

Jako że mój C5050Z gubi czas i datę przy wymianie akumulatorków, często mi się zdarzało, że te dane w EXIFie miałem totalnie "od czapy". Używam programiku Exifer do poprawy tych danych i zmiany czasu powstania/modyfikacji pliku, ale umożliwia on także modyfikację innych pól, czy backup całego EXIFa do pliku, gdyby trzeba było go odtworzyć po edycji.
 Programik jest wprawdzie nierozwijany od 2002, ale darmowy i wart spróbowania.
 http://www.exifer.friedemann.info/

EDIT - sprawdziłem, chyba nie daje aż takich możliwości. Poza tym nowych modeli aparatów może nie obsłużyć w ogóle.

- 

icelander obowiązkowo opisz co się działo po tych twoich podmianach.