rafah21, zmień gradację na "normal" i przestanie Ci szumieć. Ta sama rada dla zabka2002. I bez auto iso, tylko z czułością ustawioną na iso 100.
Wersja do druku
rafah21, zmień gradację na "normal" i przestanie Ci szumieć. Ta sama rada dla zabka2002. I bez auto iso, tylko z czułością ustawioną na iso 100.
Zabka2002
Czy zdjęcia z Twojego E-520 też są tak zmasakrowane na ISO200 jak te, które pokazalem wyżej?
Myślałem, że ja coś źle poustawiałem w menu aparatu a wygląda na to, że nie tylko ja mam problem z tym modelem aparatu (naszczęście używam jeszcze E-500 i E-410, które jakością zdjęć narazie wygrywają).
Przestaw gradation z AUTO na NORMAL i świat znów będzie lepszy.
Epicure
Nigdy nie używam Auto ISO, najczęściej ISO 100 lub 200 czyli standardowo :), focę na takich ustawieniach jakie mam w E-500. Różnica taka, że prywatnie E-500 a służbowo (tu częściej używam aparatu - pracuję w terenie) E-520, więc wolałbym uzyskiwać lepszą jakość fotek by móc je odpowiednio wykorzystać w pracy. Teraz się denerwuję, że poleciłem do pracy sprzęt, który jakością obrazu nie zachwyca.
Epicure i mynameisnobody
Dzięki chłopaki sprawdzę zaraz z przestawioną gradacją
Szczerze mówiąc wpatrywałem się w to pierwsze Twoje zdjęcie (drzewa) i chyba mam znów pół dioptrii gorszy wzrok, bo szumu nie potrafiłem tam się dopatrzeć. Też mam E-520 i jestem zadowolony, to prawda, że szumy na ISO 800 na ten przykład są koszmarne, jednak do 400 włącznie da się działać. Pewnie to jak koledzy piszą kwestia ustawień
Przy zdjęciu drzew po zmniejszeniu pliku faktycznie mniej widać ale na ślimaku szum jest wyraźny. Szczególnie uwidacznia się on na ciemniejszych elementach lub w cieniach. Teraz fota z gradation normal. ISO 200, F5,6, 1/25 s. Chyba jest lepiej. Lecę w teren sprawdzić nowe ustawienia :).
Dzięki za radę, postaram się to zmienić i zobaczymy jak będzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
U mnie gradacja była ustawiona prawidłowo więc nie w tym tkwi problem.
Nie wiem jak inni, ale ja widzę wszystkie zdjęcia niedoświetlone - zbyt ciemne. Wyciąganie z cieni skutkuje szumem.
Sugerował bym fotografowanie w raw'ach co daje większe pole manewru.
Załączone przeze mnie zdjęcie jest robione z ISO = 1000, bez odszumiania, zrzut prosto z aparatu, wywołane w RT.
Ewentualnie można spróbować ustawić kompensację ekspozycji na +0,3