Jak chcesz robić zdjecia Macro, to kup sobie konwerter Raynox DCR-250 i podepnij do 40-150.
Będzie Ci łatwiej robć zdjęcia macro, będziesz miał AF
Wersja do druku
Jak chcesz robić zdjecia Macro, to kup sobie konwerter Raynox DCR-250 i podepnij do 40-150.
Będzie Ci łatwiej robć zdjęcia macro, będziesz miał AF
Też nad tym się zastanawiałem, bo z Heliosem i pierścieniami to nie dość, że trzeba pchać się niemal na dotyk na robala, to jeszcze ostrość złapać... Ze 40-150 Raynox działa bez problemu?
Jest kilka czynników wpływających na GO :arrow: GĹÄbia ostroĹci â Wikipedia, wolna encyklopedia
Ostatnia fotka - trzy listki u góry IMHO niepotrzebne, te z lewej też.. ale to tylko moje subiektywne wrażenie, ja bym wykadrował tak żeby została tylko gałązka z owadem w tzw. mocnym punkcie kadru
Trochę mi się pokiełbasiło, ale dalej wydaje mi się, że aby na tej samej ogniskowej i z tego samego miejsca musiałbym przymknąć przysłonę (większa wartość F), żeby drzewo wyostrzyć:|
Tak właśnie co do zdjęcia myślałem, wiem o zasadzie, by eliminować zbędne elementy ze zdjęć, jednak trudno mi póki co ocenić, jak daleko się z tym posunąć
Zdaje mi się że Helenae tym robiła ;
https://galeria.olympusclub.pl/displ...um=2235&pos=13
Tak, zwiększając F zwiększysz nieco GO i pień będzie ostry, ale w tamtym poście była mowa o zmniejszeniu GO, a to wtedy trzeba zmniejszyć F :]
Piękne:shock:
Nie wiem czy do ZD 40-150 z Raynoxem potrzebna jest jakaś "tulejka" (wspomina się o tym w opisie) czy po prostu zakłada się go i już?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No to teraz już Was nie rozumiem:cry:
raynox DCR250 zakładasz na obiektyw. On ma uniwersalne mozowanie.
Uważaj na GO tam będziesz miał bardzo mała GO zwłaszcza przy 150mm
To jeszcze tylko spytam (w tym wątku chyba nie powinienem się dopytywać) - wiesz może jak to wygląda z ostrzeniem, tzn. jaka jest minimalna odległość na przykład przy 150 mm?
Masz absolutnie rację :grin:
Doskonale Cię rozumiem, że nie rozumiesz.
Mea culpa :!:
To ja myśląc o ostrzejszym pniu źle napisałem że masz zastosować mniejszą GO. Oczywiście GO powinna być większa.
IMHO możesz się posunąć tak daleko jak tego wymaga zdjęcie. Nie mówię tutaj o ręcznym malowaniu listków na zielono w PS'ie :wink: tylko o kadrowaniu. No chyba że chcesz się zapisać do grupy No Crop :grin: