Czy to second hand? Licznikowi bym nie ufał bezgranicznie, w E-1 miałem 2x reset tegoż (ztcp po zwisie).
Wersja do druku
Stan sprzętu był perfetto.
A oto jaką odpowiedż otrzymałem na przesłane do serwisa Olympus pytanie w tej sprawie:
"Nienaturalnie odbarwione kolory w ciemnych miejscach zdjęcia nie wskazują na usterkę apartu. Jest to naturalne zjawisko które może występować w przypadkach gdy np. występują dwa różne źródła światła, które oświetlają obiekt pod specyficznym kątem"
Pozdrawiam
Małgorzata Woźniak
Olympus Polska Sp. z o.o.
No to jestem już spokojnieszy i zamykam temat.
Wysłałeś im sample?
To może ktoś z forum kto pracuje w OP może Ci pomoże, bo raczej taki obraz nie należy do normalnych....
Hehe. Jak im nie wstyd pisać takich rzeczy? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kaz de Wro
Skoro mądrzy ludzie piszą mi takie "żeczy", nie mam powodu aby im nie wierzyć!
Nie chciałbym siać niepokoju, ale mnie dotąd nic takiego uzyskać się nie udało. Myślę, że nikomu z czytających ten wątek. Ja bym popróbował powtórzyć kilkakrotnie, aby uzyskać podobny efekt. Jeśli się nie będzie powtarzać, znaczy, że był to przypadek i nie brałbym tego "do głowy". W przeciwnym wypadku - kierunek serwis.
wow... nie widzialem czegos takiego nigdy ... ja bym sugerowal jednak serwis..
Drążyłem póżniej ten temat na tym samym ISO i czasie, z podobnym ustawieniem grajka z kilkoma szkłami. Zaczynając od Heliosa 44M, bo nim robiłem wówczas tę fotkę, następnie kitowym ED 14-42 oraz ZD 14- 54 i nic takiego się nie powtórzyło! Robiłem też foty w plenerze i na mieście w róznych, skrajnych nawet warunkach oświetlenia i wszystko jest w porządku.
Przypuszczam, że może coś było z zasilaniem (aku?), na stykach obiektyw- body a może z obiektywem momentalnie, bo blokowałem bolec w Heliosie... .