marjo - ja się chciałem spytac - czy Ty lubisz tematykę kręcącą się wokół kolei ?
Może zapytam inaczej - jakie zdjęcia lubisz robic najbardziej ?
Wersja do druku
marjo - ja się chciałem spytac - czy Ty lubisz tematykę kręcącą się wokół kolei ?
Może zapytam inaczej - jakie zdjęcia lubisz robic najbardziej ?
Najbardziej to ja lubie fotografować przyrodę, ale od innych tematyk nie stonię.
Pytałem dlatego,bo wrzuciłeś jak do tej pory foty - 'kolejowe' i po prostu nie wiedziałem czy to jest Twój temat nr1 i w związku z tym czy jest sens zapodawania konkretnych podpowiedzi co można poprawic,na co zwrócic uwagę i jakich tematów szukac.
Wrzucaj więc foty - najlepiej te,których robienie sprawia Ci największą frajdę.
Pozdrawiam
zdjęcia ze spaceru do lasu...
...proszę o ocenę...
O ile wśród kolejowych można wybrać naprawdę fajne zdjęcia, o tyle ostatnie nie przyciągają uwagi wcale. Niestety. Poza tym są takie jakieś wyprane z kolorów, mało kontrastowe.
:wink: Krajobraz wbrew pozorom jest ciężkim tematem i nie tak łatwo zrobić zdjęcie, które odda to, czym zachwyciły się oczy.
Witaj,
widać po ostatnich zdjęciach, że jesteś uczulony na piękno otaczającej przyrody, bo wzruszają Cię takie chwile, jak przeświecające przez zimowe drzewa zachodzące słonce, czy też sarna spotkana na spacerze, co dobrze świadczy, bo wrażliwość na takie obrazki to podstawa w nauce fotografii. Jednakże widać również, że nie bardzo umiesz sobie poradzić z przeniesieniem takiego obrazka na aparat.
Wydaje mi się, że taką główną rzeczą nad którą musisz popracować to kompozycja -np. na zdjęciu 8 panuje straszliwy bałagan, z prawej jakieś krzaki wchodzą w kadr, nie ma w zasadzie głównego obiektu, bo nie widać czy chciałeś się skupić na sośnie po lewej czy brzozach po prawej. Samo światło zachodzącego słońca niestety nie tworzy na tym zdjęciu klimatu.
Wybrałeś sobie chyba niełatwe warunki do fotografowania - pod słońce, zachodzące i to w ciemnym lesie, dlatego niestety nie są to udane zdjęcia.
Co do sarny, to wiem, że niełatwo taką upolować (obiektywem rzecz jasna), ale lepiej by się prezentowała, gdyby była uchwycona nie tak centralnie i jeśli byłoby możliwe użycie krótszych czasów - ale tu z kolei mógłby wystąpić problem niedoświetlonego zdjęcia.
Odnoszę również wrażenie, że zdjęcia są nieostre -jeśli oryginały masz ostre to wyostrzenie po zmniejszeniu powinno w takim wypadku pomóc.
Sama jestem początkująca w fotografii i jeszcze się uczę, ale te "przemyślenia" są pierwszymi jakie mi przyszły do głowy po obejrzeniu Twoich ostatnich fotek. Nie zrażaj się, tylko ćwicz dalej :)
Pozdrawiam
Dzięki za konstruktywne oceny.
Wkrótce, kojejne fotki.:)
Oto kolejne fotki z cyklu "przyroda".
Proszę o ocecę i porady.
Też jestem początkujący - wiem jak jest. Jeśli jednak kręcą Cię ptaki - poszperaj po galeriach z ptactwem. Jestem pewien, że tam znajdziesz większość odpowiedzi na swoje pytania. Także te, jeszcze nie zadane.