Mnie się żaba bardzo podoba ;)
Co do programów, możesz sobie ściągnąć elements'a na próbę
o tu:
http://www.adobe.com/pl/products/photoshopelwin/
albo corel'a czy darmowego gimpa :)
Wersja do druku
Mnie się żaba bardzo podoba ;)
Co do programów, możesz sobie ściągnąć elements'a na próbę
o tu:
http://www.adobe.com/pl/products/photoshopelwin/
albo corel'a czy darmowego gimpa :)
3 najciekawsze z ostatniej serii - szkoda że są gałązki i wchodzą w sylwetkę ptaka - staraj się popatrzeć na kadr zanim naciśniesz spust.
Natomiast 2 to totalny chaos , dodatkowo w 2 te przepały prawie w mocnym punkcie rażą po oczach niesamowicie.
W 4 poszukaj dłuższego fragmentu ścieżki tak żeby uzyskać większą perspektywę i żeby zaraz na końcu nie było zaraz trawy to może będzie ciekawsze.
Co do balansu bieli to rób zdjęcia w RAW i dowolnym programem do obróbki RAW (rawtherapee ufraw czy nawet programem od olympusa) zmienisz balans jak zapragniesz.
pozdr
Nie wiem jak inni ocenią ale 5 bardzo mi się podoba.Nawet obcięte wąsy mi nie przeszkadzają:wink:.Zdjęcia mocno jasne ale za to ostre na pewno musisz popracować nad kadrowaniem.Powodzenia w dalszych próbach. Jakie szkiełko tak ładnie ostrzy?
Kotki śliczne (no ale jak może być inaczej... w końcu to koty...:-P)
Żaba też całkiem fajnie, podoba mi się też sylwetka ptaka (nr 3)...
Nad kadrowaniem MSZ faktycznie Musisz popracować...:wink:
Balans bieli Wyregulujesz w każdym porządnym programie do obróbki zdjęć (choćby darmowy Gimp)
Pozdrawiam
dziękuję za wszystkie porady:)
przemoa,domyślam się że chodzi ci o aparat. E-410. ostrość była delikatnie podkręcana w Irfanview.
magnum,faktycznie te przepały rażą na 2:/
kadrowanie mam fatalne,cóż... postaram się zacząć myśleć robiąc zdjęcia:)
dzięki za wszystkie nazwy programów:) wypróbuję:P
Ostatnio musiałam przejrzeć swoje zdjęcia i trafiłam na kilka takich wg mnie prostych. Czy naprawde takie są czy tylko mi się wydaje?:)
Jesli sam okreslasz je jako proste,to dlaczego nie wykonales ich poprawnie.Pomysl co bedzie z mniej prostymi tematami.
paradoksalnie dość dobrze radzę sobie np przy zdjęciach zawodników na meczu lub zdjęciach robionych "na czuja". pewnie to ma mało wspólnego z prawdziwą fotografią ale preferuję raczej w fotkach 'nieprzewidzianych':P
wiem że na 17 za dużo szumów ale to przez kompresję:/normalnie wygląda ładniej.
p.s.prosiłabym patrzeć na płeć:) nie zawsze ktoś o takim nicku musi być mężczyzną:)
p.s.2. w angielskim niestety nie ma żeńskiej formy słowa 'demon' xD
to pokaż nam te fotki,niestety ostatnia seria raczej nie udana może 5 ma swój charakter.Pozostałe mało ostre i na pewno za duże iso.A co do poprzedniego pytania to chodziło mi o obiektyw a nie o aparat.
przemoa,przepraszam,nie zrozumiałam Cię:/ obiektyw Zuiko 40-150 i Zuiko 14-42. ISO było niskie(100) tylko przez zmniejszanie i kompresję się w ogóle straciło...:/
Dodaję kilka zdjęć z meczu(2 i 3 robione "na czuja") :