Ustawienie przesłony i migawki zalezy tylko od Ciebie - nie ma czegoś takiego jak "dobrze"
to zależy jakich portretów... dla twarzy/popiersia lepiej byłoby dłużej 50-70(@4/3)
Wersja do druku
Nie do końca znam się na oświetleniu studyjnym, ale jeśli te lampy są błyskowe to może problem z kiepskim światłem leży w synchronizacji z aparatem - może wyzwalasz je lampą z aparatu na przedbłysku :-?
:arrow: Droplet nie mam lamp błyskowych jak stacjonarnych / studyjnych. Niestety moje wyposażenie "studia" to zaledwie jeden soft box a w niego wciśniete dwie lampy 450 W oraz jakaś prehistoryczna lampa błyskowa "SunPak" na aparat. Może ciemność panująca na tych zdjęciach jest podyktowana ustawieniami przesłony / migawki ? Choć te zdjęcie z popiersiem jest dość jasne.. nie wiem o co dokładnie wam chodzi :(
softboxy za blisko ?
no i pewnie bez podziału siły oświetlenia przez co masz jaśniejszą środkową część twarzy przy ustawieniu symetrycznym. Modelka mogła by być przypudrowana troszkę lepiej, bo teraz świeci.
Czyli to nie sa lampy blyskowe?
Znaczy, ze soft-box zabiera Ci zbyt duzo swiatla z tego, co tam w niego wlozyles.
Ponadto, nie jest on znow taki soft, skoro swiatlo i cienie sa hard.
Podejdz do tego w ten sposob: zastanow sie, czy Tobie te zdjecia naprawde sie podobaja. Jesli tak, dlaczego?
Jesli nie, przelec sie po zdjeciach, ktore podziwiasz. Zastanow sie, co Ci sie w nich podoba, dlaczego robia na Tobie takie wrazenie?
A potem przejdz do zadawania pytan.
Niestety mam najmniej doświadczenia od wypowiadających się kolegów.
Na twoim miejscu spróbował bym jeszcze wyłączyć lampę w aparacie i ustawić A na max tj chyba 4 i S na 100. Jeśli będzie za ciemno to przesuń sofbox-y do modelki a jeśli to nie pomoże to są za ciemne.
Tak na koniec, z białym/jasnym tłem powinieneś dostać ładnie rozjaśnioną modelkę a tutaj tło niewiele różni się od skóry.
Światło może jest i hard przez lampę błyskową ... avatar mam robiony softboxem bez błysku. Może rzeczywiście te światło wydaje się tam być miększe.
OK.. pozdrawiam i dziękuje za konstruktywne uwagi. Postaram się wziąć to do serca i jak spłodzę coś "lepszego" - wrzuce.
- włożona na aparat czy na statyw obok tych 450W?Cytat:
lampa błyskowa "SunPak" na aparat
Poczytaj o ekspozycji itp.Cytat:
Może ciemność panująca na tych zdjęciach jest podyktowana ustawieniami przesłony / migawki ? Choć te zdjęcie z popiersiem jest dość jasne.. nie wiem o co dokładnie wam chodzi :(
Av. jest lepszy, ale i tak ciemny.
Ten avatar to ja bym chcial zobaczyc w rozdzielczosci conajmniej 800x600, bo na takim znaczku pocztowym to wszystko ladnie wyglada.
Ultimate, jeszcze jednak sprawa. Jesli masz lampe zewnetrzna to kup sobie blende i kombinuj z odbijaniem swiatla lampy + blenda. Przy bialych scianach i suficie mozna niezle efekty osiagnac.
A juz na pewno lepsze niz to co pokazales ;)
Idąc za ciosem zakupiłem lampę błyskową (73Ws), statywik oraz parasol złoto / srebny. Rozstawiłem graty w pokoju o białych ścianach i suficie. Efekt wręcz piorunujący ;) Zastanawiam się nad zakupem jeszcze jednego takiego zestawu na drugą stronę. I tu pytanie do Was: czy kupować drugi taki zestaw czy kombinować jednak z blendami ?
Poniżej efekt wczorajszych wzmagań.. tak tak wiem że nie wykadrowane, nie dopracowane i brak pudru ;) ale chodzi mi o jakość.. Czy ogniskowa jest odpowiednia ?
Proszę o komentarze :cool:
Pzdr.