W moim przypadku na viście wystarczyło zrobić tak jak pisałem powyżej.
Wersja do druku
W moim przypadku na viście wystarczyło zrobić tak jak pisałem powyżej.
Podczepię się pod temat. Mam małe lamerskie pytanko dot. Lightrooma. Czy da się jakoś zmusić ten program aby eksportując efekt wołania olkowych ORFów program nie obcinał części pixeli i dał większe pliki?
Wołając ORFa z E-330 w Lightroomie otrzymuje plik wielkości 3136x2352pix podczas gdy Raw Therapee daje 3242x2442pix
Analogicznie ORF z E-410 wywołany w LR daje 3648x2736pix podczas gdy Raw Therapee 3712x2792pix.
:?:
A jaką rozdzielczość daje OlyMaster?
"Obcięty" rozmiar to ten właściwy rozmiar. Nie ma co narzekać :)
Czasem te dodatkowe piksele potrafią bardzo brzydko wyglądać, szczególnie przy długich czasach lub wysokich czułościach. Przynajmniej w E-500.
A mnie się bardzo przydają te dodatkowe piksele powstające przy wołaniu RAW-ów z E510 DCRAWem. Szczególnie na szerokim kącie widać więcej dobrego niż złego, nie zauważyłem aby te nadmiarowe piksele były w czymś gorsze. Próbowałeś BIBBLE PRO ?
ja też się poddałem po kilku próbach RT....a LR obcina podobnie. A może zamień orf na dng i spróbuj Raw Shooterem? On nie obcina.
Pytalem o proby z OlyMaster i Studio, poniewaz Lightroom, jesli dobrze pamietam, daje pliki kilka pikseli wieksze niz tamte programy. W zwiazku z tym zdziwil mnie problem z obcinaniem.