Trochę dzisiejszego makrofocenia :) Wszystko zrobione 510 + ZD 50 i nieco wykadrowane
Wersja do druku
Trochę dzisiejszego makrofocenia :) Wszystko zrobione 510 + ZD 50 i nieco wykadrowane
nie ukrywam że liczyłem na więcej Waszych opini :(
I jak tu byc dobrym jak porad/uwag brak ;)
Liść i druga biedronka, najlepsze. Widać że ZD50 daje rade ale chyba światło nie było najlepsze.. Jaka pora dnia?
Jakoś to światło nieciekawe jest...
zibi: było ok. 15:30-16:00 wiec by sie wydawało dobra pora choć słońce ostro dawało czadu
No właśnie, jak widzisz nie zawsze jest dobrze. Jak jest ostre słońce to nawet 16'ta nie pomoże :). Poza biedronką jakby w cieniu robiłeś to tez stłumiło kolor. Niektórzy twierdzą że dobre światło jest tylko półgodziny przed zachodem i pół po wschodzie :)
Światło wydaje się być nieco za ostre (ślimak). Liść chyba przesycony kolorami co dało bardzo ładny efekt końcowy ale mało naturalny. Co do kadrów to właśnie liść i biedronki świetne. Ostatni robal mało ciekawy głównie ze względu na jego własny wygląd. Jakieś takie coś dziwne :)
Pozdrawiam
To jak do tego dojdziesz to Nobla dostaniesz.Jak na dzis to nie ma takiej mozliwosci zeby bez programu przerzucic z karty na papier.Nawet jak nic nie robisz z programem to on robi to sam z siebie.Wiec jednak lepiej samemu decydowac co masz poprzestawiac.Dawniej takie podejscie ,zeby nie ingerowac mieli ci co wypstrykali film i zaniesli do fotografa proszac po jednej z klatki(jak cos wyszlo).Nawet w analogowej ingerujesz w efekt koncowy,temperatura,kreceniem w koreksie,rozcienczaniem,doborem wolaczy i na koniec gradacja papieru.
zibi1303: no widać ze faktycznie światło nawet i o tej porze moze dać popalić :)
marecki: starałem sie robala jakos podejść ale i tak mi nie wyszło :(
Mirek54: pewnie masz racje więc chyba nie ma co mieć skrupułów korzystając ze wspomagaczy komputerowych
Nie znam się specjalnie na makro, ale masz u mnie mega plusa za to, że wrzuciłeś coś innego niż kwiatki! :) Najbardziej podoba mi się ta pierwsza biedronka.
Dzisiaj kilka strzałów po wizycie w ogrodzie botanicznym. Wszystko zrobione E-510 + ZD 50-200 SWD i EX-25 (dzięki droplet za użyczenie pierścienia - masz u mnie plusa ;) ), minimalnie wykadrowane i zmniejszone.