zmień pomiar na matrycowy - ESP i spróbuj na nim cykać.
Wersja do druku
zmień pomiar na matrycowy - ESP i spróbuj na nim cykać.
Może na ustawieniach AUTO będzie lepiej. :)
Jednak wrzuć te fotki, z exif-em. Obaczymy, pomyślimy, bedzie dobrze. Tak to jest wróżenie z paznokcia.
Pozr.
Witam
Mam podobne odczucia co do zbyt ciemnych zdjęć z E510.
Zdjęcia wykonywane w różny sposób:
- pomiar punktowy, centralnie ważony itp, priorytety przesłon, czasu, zmiany innych ustawień
Ogólne wrażenie - zdjęcia nieco za ciemne po wywołaniu w minilabie.
Osobiście minimalnie je rozjaśniam, choć chyba tak nie powinno być ???
Co do jaśniejszych zdjęć na monitorze. Niestety monitor wymaga kalibracji. Typowo na tanich monitorach z matrycami TN zdjęcia są piękne, bez prawidłowej kalibracji monitora tak będzie.
Pozdrawiam
po co te najeżdżania, poczekajmy za fotkami
fcs - wrzuć zdjęcie(a) wszystko się wyjaśni.
Pzdr
Witam wszystkich,
Dziękuję za miłe przyjęcie i tak liczne posty. Odpowiadam na pytania:
P:A nie masz czasami ustawionej korekcji ekspozycji na np. -2
O: Nie, nie mam, ekspozycja ustawiania poprzez +/- jest ustawiona na 0, chyba, że poza tym ustawieniem jest inne z poziomu menu ...
P: Pomiar ekspozycji
O: ustawiona na ESP (matrycowy, ostrość punktowa na środku)
P: pora dnia wykonywania zdjęć.
O: Te, o których piszę 11-14, ale generalnie nie ma to znaczenia, tzn bez względu na porę dnia problem występuje.
P: Dopiero po 10.000 zdjęć zauważyłeś, że są ciemne?
O: O tym że są ciemne wiem od początku, ale moje podejrzenia były związane z obiektywem. Jednak po pisanej sesji testowej, wiem że szkło nie ma znaczenia, bo na E3 byłby ten sam problem z ciemnością zdjęć, a go nie ma. Stąd moje pytania odnośnie korpusu. Nie ukrywam, że zakup ZD 18-180 podyktowany był posiadaniem uniwersalnego obiektywu, nie noszeniem innych i ich zmienianiem podczas np wycieczki rowerowej czy zwiedzania.
A oto i zdjęcia, przekonwertowane do 1024pikseli z zachowaniem Exif-a
Pozdrawiam
No moim monitorze tak na szybko są ok...
Jesli te co wstawiles sa ciemne to zmien monitor.Wg mnie sa prawidlowo naswietlone,mozna cie doczepic innych spraw,ale nie ciemnosci.
To są ciemne fotki :roll:
To ja mam coś z monitorem. Poza tym, że są niewyostrzone to nie widze ciemności. Trawa, nawet wydaje mi sie lekko przepalona.