Wiesz, laik ze mnie :( ale dzis probowałem z focić jabłko, za mna było piekne słoneczno i...i fotka ruszona :/ Strasznie mi sie łapy trzęsą, a co do laika, o co parla z tym oświetleniem robiąc fotki ? :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Arram
Wersja do druku
Wiesz, laik ze mnie :( ale dzis probowałem z focić jabłko, za mna było piekne słoneczno i...i fotka ruszona :/ Strasznie mi sie łapy trzęsą, a co do laika, o co parla z tym oświetleniem robiąc fotki ? :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Arram
Im masz "lepsze światło" czyli lepiej oświetlony obiekt, tym szybszy czas i mniejsze iso możesz dać, co ci to daje:Cytat:
Zamieszczone przez kondi
- czas - im szybszy tym zdjęcie jest trudniej zruszyć, oraz możesz "zamroźić" obiekt w ruchu.
- iso - iso jest to określenie czułośći materiału światłoczułego (w cyfrówkach jest to matryca), im mniejsze iso tym więcej światła potrzeba do poprawnego naswietlenia, oraz mniej '''szumów" na zdjęciu.
"Zanotowałem" :) Thx. Dodam tylko, ze narazie wyłącznie aftomat :wink: ale ISO ustawiłem na 100, przewaznie zawsze na 100 ustawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Arram
Jeśli przy iso 100 wychodzi ci poruszone zdjęcie (czytaj długi czas)możesz to zmienić albo podnosząc iso (czyli zwiększając czułośc matrycy -> skracasz czas naświetlania), albo zmniejszając przesłone (czyli więcej światła wpada przez obiektyw -> skracasz czas naświetlania) :)Cytat:
Zamieszczone przez kondi
Generalnie polecam zakup książki o fotografi, może być to książka o fotografi analogowej, zasady są takie sam i przy cyfrze i analogu.
Drobna sprawa. Nie ma lepszej ksiazki, niz forum Olympusa :) Uwazam ze zawarte tutaj informacje sa zarowno teoretyczne jak i praktyczne. Nic do szczescia wiecej nie potrzeba. Czas na kolejne rozdziały najprzydatniejszej ksiazki wielu autorów - Was :)
Przegląd starszych zdjęć wydobył na światło dzienne ciąg dalszy pająków:
1. Kolacja
2. No name...
3. Tłuścioszek
Miłego oglądania :)
Zdjęcia ekstra, zwłaszcza pierwsze. Gratuluję :))
Przeglądając zdjęcia urlopowe, znalazłem jedno z osobnikiem który zaatakował mój aparat ;-):
Iso: 100
f/3.4
ET 1/49 sec.
FL 18.7 mm
Oczywiście zapraszam do oceniania.
@ Arram - to ostatnie to oryginal tylko po kadrowaniu czy tło rozmyte w PS ? Very nice !
Wszystkie zdjęcia które publikuję, kadruję na 2:3, zdjęcie z komarem jest wykadrowane w ten sposób i zmniejszone do rozdzielczości 600/400. Nie rozmywałem tła, jedynie lekkie wyostrzenie.Cytat:
Zamieszczone przez kondi