Byłem na porzełomie lipca i sierpnia. Tłumu nie było choć to pojęcie względne. W każdym razie w porównaniu do PL tłumu uważam że nie było.
Wersja do druku
Salvadhor: góry są. W Dalmacji jest masyw Biokowo z najwyższymi szczytami Sv. Jure i Vosac. Świetnym miejscem wypadowym w góry jest Makarska. Dwa lata temu jak tam byliśmy z małżonką weszliśmy na Vosac. Cała wycieczka zajęła nam jakieś 11 godzin. Było okropnie gorąco (byliśmy we wrześniu, ale i tak słońce dało się nam we znaki - szlak wiedzie ścianą południową, od 6:00 do 19:00 grzeje jak cholera, a cienia po drodze nie za wiele). Widoki z góry jednak wynagradzają bardzo wiele. Jak będę w domu to mogę wrzucić fotki jeśli ktoś jest zainteresowany (robione Canonem A60).
Góry w liczbach bezwzględnych nie są jakieś mega wysokie (około 1500 m), ale trzeba pamiętać, że wchodzi się z poziomu morza, więc przewyższenie jakie trzeba pokonać jest i tak większe niż nawet przy wchodzeniu na Rysy z Zakopanego.
Jeżeli ktoś ma więcej pytań to walcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć.
2
3
4
5
6
7
8
9
stunning!:shock:
Bardzo podobają mi się kolory na większości fotek. Fajnie też sfotografowane wodospady.
Pozdrawiam
dziękuje to dopiero odsetek tego co chcę pokazać wiec proszę szybko przyswajać te foty :)
Każdy nad tymi jeziorami powinien się uzbroić w Porządny POLAR !!!
Ludzi wszędzie MNÓSTWO - wiec trzeba się uzbroić w cierpliwość aby cyknąć coś bez ludzi !!!
Zastanawiałem się, czy warto tam wchodzić... ale właśnie ze względu na ludzi, uznałem, że szkoda kasy. Trudno w takich warunkach zrobić zdjęcia. Trudno by były inne, niepowtarzalne.
No i słońce nie rozpieszcza.
Już od paru lat mażę o wyjeżdzie w tamte rejony.
Miałeś statyw na wodospadach, coś mi ostrość ucieka.
Poza fajne foty
miałem ale nie było czasu rozstawiać - chciałem jak najwięcej zobaczyć :/ dlatego może brakować ostrości do ideału na niektórych fotach (szczególnie w cieniu). Chodziłem cały dzień po tych jeziorach i zaliczyłem może 30% tego co jest do zobaczenia - dla ciekawych koszt wejścia do Parku 110 Kun Chorwackich czyli w przybliżeniu 55 zł - to trzeba zobaczyć - tak czystej i przejrzystej wody nie widziałem jeszcze nigdzie - w ekosystem praktycznie nie ingerowano - po wodzie pływają węże i inne ustrojstwa... Jakbym miał jeszcze raz wybierać gdzie jechać do Chorwacji - to na pewno tam !
Na pewno warto tam pojechać - ze słońcem to loteria - ludzi teraz wszędzie pełno - trzeba sobie radzić z tym jakoś - dlatego statyw się nie sprawdza jak jest taka masówka - leciałem po prostu na wyższych przysłonach, cykając rozmyte kaskady - coby zejść z czasem do 1/10 czasami 1/5 i walić z reki .
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
10
11
12
13
14
15
16
17
18