I to chyba już wszystko, co dobrego można powiedzieć o tym sofcie. ;)
Wersja do druku
Nie bardzo rozumiem...
to jedna z zakładek przy edycji RAW:
Załącznik 208065
Doszło trochę nowych rzeczy jak :
- funkcja usuwania zamglenia
- przejrzystość
- filtr kolorowy
- korekcja winietowania
(te dwie pierwsze może przydatne przykładowo w obecnym .ORF w popRAWce, byle nie przesadzić)
są jeszcze dwie nowe, tylko jeszcze nie wiem dlaczego nieaktywne i kiedy są aktywne:
- skoryguj kolor
- korekcja Fisheye
Poza tym tak na pobieżnie co zauważam jest większa funkcjonalność tego nowego programu w porównaniu do OV3 i sama prędkość także większa.
Przykładowo z nowych funkcjonalności, można kopiować ustawienia obróbki i zastosować je do innego RAW-a, który wymaga podobnej czy wręcz takiej samej obróbki (bo w takich samych warunkach wykonane zdjęcie).
Moim zdaniem Olympus Worspace znacznie lepszy od OV3, tak wstępnie co po krótkim zapoznaniem (dziś instalowałem) z programem mogę powiedzieć.
Czy rozmiar zdjęcia można zmienić dopiero przy eksporcie, czy ja czegoś nie widzę?
@andtor2 - dziękuję za odp dobry człowieku :)
W Zonerze można przed eksportem.
Tylko czy aby na pewno pracujemy wówczas na pliku RAW ? Surowy RAW po obróbce pozostaje nie zmieniony (nie zmieniamy jego rozmiaru, nie ma takiej opcji, albo ja o czymś nie wiem:) ). Zawsze można powrócić do obróbki danego RAW-a i wywołać go całkowicie w inny sposób. W wywoływarce mamy, można powiedzieć, tylko podgląd jak będzie wyglądało zdjęcie po eksporcie.
Masz rację. Drugi raz podziękowanie.
Owszem, zmienił się interfejs ale te MZ najważniejsze funkcje nie uległy zmianie.
Korekcja "światła/cienie" czy odszumianie pozostawia dalej wiele do życzenia.
Zoner pamięta ustawienia suwaków, przy których zdjęcie zostało zapisane i następne otwarcie rawa nastąpi z dokładnie takimi samymi ustawieniami. Można rozpocząć ponowną obróbkę w tym samym miejscu, w którym się zakończyła poprzednia.