"ACDSee Photo Studio Professional 2018" chyba może być następcą / zastępcą LR.
Ja nie patrzę tak daleko w przyszłość, , LR5,7 mi wystarcza. A zamiast kupować kolejny program to zostanie konwersja do dng. ( tak jak Andtor napisał )
Wersja do druku
Też go wolałem ale Lightrom wygrał biblioteką bo ładnie kataloguje wszystkie zdjęcia i po trialu zostałem z nim.
Ja na szczęscie mam 6-tkę to jeszcze trochę mi posłuży - przeczekałem piątą edycję. A za jakiś czas poszukam czegoś z dobrą biblioteką ew. z funkcjonalną wtyczką z jakiegoś programu do zarządzania bazą zdjęć.
Używam wciąż jeszcze LR4 (i konwertera DNG) i nie czuję potrzeby zmiany. Te nowsze wersje nie oferują dla mnie nic, co warte byłoby dodatkowego wydatku. A teraz to już w ogóle Adobe może zapomnieć, że dostanie ode mnie choćby złotówkę kiedykolwiek w przyszłości.
W wolnym czasie potestujÄ™ sobie ON1 Photo RAW: https://www.on1.com/products/photo-raw/
C1 jakoÅ› taniej nie wychodzi biorÄ…c pod uwagÄ™ nowe wersje.
Ten abonament trzeba w Adobe na jakiś okres brać czy można z miesiąca na miesiąc skakać raz tak raz inaczej.
Nie wiem jak jest teraz, ale jak zaczynałem zabawę z Illustratorem, to była taka wersja, że można było zawieszać i odwieszać. Teraz już niestety korzystam na okrągło i nie wiem, czy jest taka opcja :)
Chyba można zawiesić. Wtedy po prostu nie płacisz.
Chciałbym zachęcić do Darktable. Dotychczas była to aplikacja tylko na Linuxa. Właśnie powstała wersja na Windowsa. Jest to powiedzmy klon LR. Dodatkowo całkowicie bezpłatny.
http://www.darktable.org/
A czy ja dobrze przeczytałem na podlinkowanej stronie, że wersji dla Windows nie zrobili i zachęcają do spróbowania Linuxa? To ostatnie zresztą próbowałem, z odpalanym z płyty Ubuntu, i o ile Darktable wizualnie mi się podobał, to jego funkcjonalność w takiej postaci już nie (inaczej mówiąc wywalał się za każdym razem)
Przed chwila zainstalowałem na Windzie i całkiem przyzwoicie działa.
Korzystałem kiedyś z LR, jednak zdecydowałem się nie kupować licencji więc czasami korzystam z RawTherapee.
Zastanawiam czy jest coś, co nie ma takiego przesytu funkcji ... i jest zbliżone do LR (który był dość wygodny)
DXO wyglÄ…da obiecujÄ…co..
DarkTable - sprawdzam.
Macie może coś jeszcze?