Odpuść sobie x2. Jak masz tak zrobić to kup lepiej budżetowe tele. Bedziesz miał takie same zdjecia jak z x2. Telekonwerter max. 1,4
Wersja do druku
Odpuść sobie x2. Jak masz tak zrobić to kup lepiej budżetowe tele. Bedziesz miał takie same zdjecia jak z x2. Telekonwerter max. 1,4
Olympus MC14 . Leniwy chłop ;)
Telekonwerter MC-14 da się zastosować tylko z obiektywami 40-150/2.8 PRO i 300/4 PRO.
W temacie tele rządzi Canon (jakość/cena), w temacie miniaturyzacji rządzi Olympus. Nie ma cudownego środka, trzeba się na coś zdecydować.
Nie miałem w rekach osobiście tego 55-250, ale wg testu na Optycznych na końcu jest ok.
Za to miałem 75-300 II i uważam, że nie ma się do czego na 300mm przyczepić i nie sądzę żeby Canon był jakoś widocznie lepszy.
"Za miękki" do czego?
AF względnie działa z takimi szkłami na E-M1. Generalnie przenoszenie AF z innego systemu to zawsze problem.
Ok, czyli używanie szkieł z innych systemów bądź dużego Oly, poza e-m1 nie ma sensu, jeśli AF ma w miarę sprawnie działać.
Jeśli chodzi o 75-300 II, to jakościowo przypomina mi trochę sigmę 70-300 APO, którą kiedyś używałem. Ostatnio byłem przyzwyczajony do jakości z sigmy 100-300/4 i sony 70-400 G SSM.
Wiem, że to inna klasa sprzętu i nie ma co porównywać (pewnie bardziej porównywalna do panasonica 100-400).
nie wiem jaka jest jakość z sigmy 100-300/4 i sony 70-400 G SSM ale panas 100-400 na ogniskowych 300-400 wypada nie najlepiej :( na dodatek na długim końcu ma 6,3 więc AF to loteria poza słonecznymi dniami
Jak chcesz naprawdę dobre tele to masz dwa wyjścia;
m.zuiko 300mm f/4
...albo dobrze nauczyć się obsługiwać sprzęt. TUTAJ poczytasz co i jak.
A efekty mogą być doskonałe.