To jest dźwięk, który towarzyszy wyłączeniu stabilizacji matrycy. Matryca po prostu wraca na miejsce. Tak ma być.
Wersja do druku
To jest dźwięk, który towarzyszy wyłączeniu stabilizacji matrycy. Matryca po prostu wraca na miejsce. Tak ma być.
To jest taki dźwięk jak np podniesienie / opuszczenie lustra w lusterkowcach. Trochę się Andrzeju tym zestresowałem ponieważ nie wyobrażam sobie, żeby w czasie mojej długo planowanej wyprawy mój jakby nie patrzeć ukochany sprzęt odmówił posłuszeństwa. :( Dzięki za opinię.
Bardzo możliwe, że jest tak jak napisał:
Może wcześniej nie zwracałeś na to takiej uwagi, a może ten odgłos nieco się zwiększył. Z czasem może i tak jest, choć nie powinno. Ale to jak z każdym urządzeniem mechanicznym po czasie może być głośniejsze. Mimo wszystko przed wyprawą dobrze byłoby mieć zapas, lub chociaż jakiś kompakt.
Zrób może jeszcze taką próbę z tym wyłączeniem aparatu, ale uprzednio wyłącz w menu stabilizację. Teoretycznie wówczas tego dźwięku chyba nie powinno być. Przy wyłączonym IS matryca powinna być już "zaparkowana"/zablokowana. Tak mi się wydaje:).
Dzięki Andrzeju za radę. Po powrocie do domu na pewno wykonam taki test. Fakt, zapas by się przydał. Myślałem nawet o jakimś używanym małym bezlusterkowcu. Wyjazd bez aparatu nie ma dla mnie sensu :) Poza tym dobrze jakbym przywiózł jakieś "pstryki" na kolejną fotorelację.
Matryca podczas pracy stabilizacji jest utrzymywana w polu magnetycznym. Więcej na ten temat.
To teraz pokombinuj jak bardzo się unosi w tym polu magnetycznym i czy głośny powrót jest uzasadniony :)
A czy przypadkiem nie jest to dźwięk migawki? Może masz włączoną tą funkcję, nie pamiętam jak się nazywa, skracającą opóźnienie zwolnienia migawki?