Mówisz...
5.
Pozdrawiam:wink:
Wersja do druku
Mówisz...
5.
Pierwsze... wiosny nie czynią ale, cieszą gdy się pojawią.
6.
Również się podoba, ładnie namalowane.
Fajne, robal był niestety w innym klimacie.
Podobają się :-)
Myślę, że inny robal byłby ok, np. jakaś pszczółka, motylek czyli coś sympatycznego, coś co miło kojarzymy. A tu dałeś karalucha, prusaka albo rusa czyli coś, co już na poziomie podświadomości nie lubimy. Poprosimy Wyszomira o konsultację co to jest. Korzystam z nazw zwyczajowych używanych przez moje babki - w zależności w którym zaborze mieszkały.
Rozumiem też, że ciężko namówić inne zwierzę do zdjęcia na kwiatku, więc robi się fotkę tego co właśnie przylazło lub przypełzło.
A same fotki bardzo ładne, pokaż jakieś inne swoje zdjęcia.
pozdrawiam
Tomek
Fajne te Twoje zdjecia. Ttakie oniryczne.
Nie wydaje mi się. To nie chodzi o rodzaj robala a o samego robala. Hmm... jakby Ci to wytłumaczyć. Już wiem. Są np zdjęcia, gdzie chcesz pokazać ogrom danego obiektu (np ogromnego posągu np Buddy, lub skały). Możesz pstrykać ten obiekt z każdej strony jaka Ci się spodoba ale patrząc na każde zdjęcie będziesz miał odczucie, że przecież to co widziałeś na żywo sprawiało takie przygniatające, aż od swojego ogromu wrażenie a na zdjęciu wygląda po prostu ot jak coś może dużego. Ale postaw obok tego czegoś małego człowieczka i nie musisz robić nic więcej cała ta majestatyczność obiektu zostanie w 100% oddania (obejrzyj chociażby kilka zdjęć Marcina Dobasa, który na tym forum nie raz publikował). I to samo jest ze zdjęciem takiego kwiatu, tylko w inna stronę. Autor zastosował taką obróbkę, w której najważniejszym detalem jest swoisty brak szczegóły. Pastelowa kolorystyka + rozmycie ale nie zoomowaniem le poprzez jakby pociągnięcie pędzlem tła sprawia, że nie chcemy tam nic, co by nagle nam ten szczegół utworzyło i paradoksalnie zakłóciło ten taki swoisty pływ na zdjęciu. Wiesz co mam na myśli?
Dziękuję za opinie:grin:
Co do robala w kwiatku to faktycznie robal nie pasuje. Jeśli robal to typowe makro a to walka dużą GO i super ostrość.
Rozmycie tła to zawsze załatwi mi jakaś stara m42 + dcr-250 tylko, potrzeba dobre światło. Nie robalowe zrobiłem jakąś m42 135mm + dcr-250
Dla odmiany kilka typowego makro:)
7.
8.
9.
Powyższe są z innego systemu ale chyba to przeszkadza?