Pięknie zdjęcia ! jakim obiektywem robione, bo exif nie wyświetla się ?? Rawy czy j-pegi ??
Wersja do druku
Pięknie zdjęcia ! jakim obiektywem robione, bo exif nie wyświetla się ?? Rawy czy j-pegi ??
Andaluzja - chce tam wrócić :) No i jeszcze kraj Basków
Ależ tam namieszane. Cudne. Zupełnie inna historia budownictwa...
dużo, dużo kolorów. podoba się, czekam na więcej
Fajnie, że Andaluzja wzbudziła zainteresowanie. Naprawdę warto odwiedzić. Celowo zacząłem od Andaluzji pozostawiając Barcelonę, Madryt, Walencję i inne bardziej znane na później. Mam wrażenie, że Andaluzja nadal pozostaje mniej odkryta. Dzisiaj kolejna porcja zdjęć :).
Architektura w Andaluzji jest niesamowita. Jeśli ktoś chce zobaczyć hiszpańską architekturę w pigułce - polecam odwiedzić Poble Espanyol czyli hiszpańską wioskę w Barcelonie. Tam są budowle - przede wszystkim domy - w stylach architektonicznych z wszystkich regionów Hiszpanii.
Chyba wrzucałem jakieś zdjęcia.
Autorze fuksiarzu - udało Ci się zrobić zdjęcia w meczecie w Cordobie na których prawie nie ma ludzi. Zazdroszczę.
Najwięcej zdjęć wykonuję obiektywem m.ZD 12-40. Często jednak do fotografii ludzi zmieniam na małą 45-tkę. W przypadku oddalonych obiektów m.ZD 75-300 (świetny obiektyw, pomimo, że wiele osób mu wiele zarzuca). Z ostatnich wrzutek jednak głównei 12-40.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Rzeczywiście jest tam tłoczno ale nam udało się wejść praktycznie w godzinach otwarcia obiektu ale i tak było ich dość sporo. Nie ukrywam, że musiałem trochę poczekać na moment, w którym będzie ich mniej. Ale to jeszcze nic, najtrudniej było przy innym obiekcie, gdzie z 30 min czekałem na dobrą chwilę i gdzie Pani z ochrony mnie przeganiała ale do tego jeszcze dojdę:).
Swoją drogą w kwestii robinia zdjęć, gdy w kadrze jest sporo osób, to przypomina m się bardzo fajna rada Dobasa (nie skorzystałem tutaj z niej ale czasami może się przydać). Aparacik na statyw, manualne ustawienia, zablokowanie ekspozycji i ykonanie 2-3 zdjęć w pewnych odstępach czasowych). Jest wtedy duża szansa, że człowiek na zdjęciu 1 będzie w innym miejscu na zdjęciu 2. Ponieważ te same ustawy przy wszystkich zdjęciach to też można łatwo poddać maskowaniu.
świetne, bardzo kolorowe zdjęcia :) ciekawy opis, czekam na ciąg dalszy :)
Celem naszej kolejnej wycieczki, na którą udaliśmy się z samego rana była Grenada miasto położone w prowincji o tej samej nazwie. sama prowincja jest bardzo zróżnicowana i właśnie przez to jest nazywana przez niektórych małym kontynentem. Od ośnieżonego pasma górskiego Sierra Nevada, gdzie można z powodzeniem oddać się śnieżnego szaleństwu i szosować po trasach narciarskich do tropikalnego wybrzeża dzieli zaledwie 35km! Nic nie stoi na przeszkodzie by rano pojeździć na nartach a popołudnie spędzić na plażowaniu.
Ze względu na ograniczenia czasowe nam udało się jedynie poznać stolicę regionu. A warto ponieważ Grenada przepełniona arabskimi wpływami, co nie może dziwić ponieważ przez 800 lat była miastem muzułmańskim.
Każdy kto przyjeżdża do Grenady powinien odwiedzić Alhambrę - jeden z najpiękniejszych kompleksów pałacowych w Europie, w którym do dzisiaj panuje atmosfera orientu.
Na zwiedzanie Alhambry należy poświęcić kilka godzin. Bilety kupuje się na konkretną godzinę. My przyjechawszy koło godziny 09:30 mogliśmy najwcześniejsze bilety kupić dopiero na 15:30, co pokazuje jak bardzo oblegany przez turystów jest to obiekt.
Załącznik 187083Katedra w Grenadzie. Znajduje się poza kompleksem Alhambra (do którego wjeżdża sięZałącznik 187095
na szczyt miasta). Warto wspomnieć, że to pierwszy renesansowy kościół w Hiszpanii.
Budowana z myślą o stworzeniu mauzoleum królów Hiszpanii.
Załącznik 187100
Przechadzając się uliczkami Grenady pełno jest sklepów z pamiątkami. Nam najbardziej podobały się
kolorowe lampki wykonane orientalnie. Lampki tracą dużo ze swojego piękna gdy są zgaszone.
Załącznik 187085
Bogactwo sklepików z pamiątkami sprawiło, że całkowicie zapomnieliśmy o naszej wyznaczonej godzinie wstępu do Alhambry.
Nawet nie wyobrażacie sobie jak później pędziliśmy samochodem i biegliśmy z wózkiem z naszym synkiem aby zdążyć. Niepotrzebnie. Długa kolejka
sprawiła, że i tak weszliśmy z 30 min opóźnieniem. Ważna uwaga. W Andaluzji jest naprawdę gorąco. Co chwila chłodziliśmy się wodą.
Warto też zabrać wodę w sprawy dla schłodzenia ciała.
Załącznik 187086Urokliwe placyki Grenady
Z wież Alcazaby (twierdzy, która początkowo była siedzibą sułtana a następnie wykorzystywana była do celów wojskowych) widać dłuuuugą kolejkę, któraZałącznik 187094
w rzeczywistości jest 5 razy dłuższa niż pokazano to w kadrze. Dzięki jednak takiej selekcji i wprowadzeniu podziału na godziny zwiedzania jest ono
bardziej komfortowe i mniej osób wchodzi w kadr :).
Załącznik 187093
Załącznik 187092
Załącznik 187091Wnętrze pałaców Nasrydów wręcz powalają bogactwem zdobień i dbałością o każdy najdrobniejszy szczegół.Załącznik 187089
Załącznik 187101Pałace Nasrydów były rezydencją muzułmańskich władców.
Załącznik 187088
Załącznik 187087