Hehe.
Mam gdzieś tam A7 lub Nikon D810 z tyłu głowy;)
Albo trzeba być "europejsko" bogatym hobbystą albo dobrym profesjonalistą.
Nie upadłem jeszcze na głowę żeby nadwyrężać sobie kręgosłup wykonując fotografię amatorską.
Wersja do druku
To koledzy Ci wyżej napisali, żebyś został w m43. O ile chcesz mały i dobry zestaw (zwłaszcza z zoomem).
Zobacz sobie takiego 16-55 f2.8 od Fuji:
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...m_f_2_8_r.html
waży ten obiektyw bez osłony 655 gram. To tylko 100gram mniej niż Olek 40-150 f2.8 - waga bez stopki i bez osłony. Komentarz chyba zbędny;)
redrum1906, a szukałeś może używanego 12-35mm 2,8? Za około 3000 zł kupisz i będziesz miał mniejsze, lżejsze i ze stabilizacją optyczną szkło.
Ja tam mam O 12-50mm. Super optyki nie ma, ale uniwersalne i daje radę.
Zostaję przy m4/3.Cytat:
To koledzy Ci wyżej napisali, żebyś został w m43. O ile chcesz mały i dobry zestaw (zwłaszcza z zoomem).
Zobacz sobie takiego 16-55 f2.8 od Fuji:
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...m_f_2_8_r.html
waży ten obiektyw bez osłony 655 gram. To tylko 100gram mniej niż Olek 40-150 f2.8 - waga bez stopki i bez osłony. Komentarz chyba zbędny
Przeanalizowałem dziś alternatywne rozwiązania- za ciężkie a wzrost jakości obrazu nie jest aż tak odczuwalny. W wielu aspektach za to spadek jakości...
Rozgladam się za Olkiem i Panasem.Cytat:
redrum1906, a szukałeś może używanego 12-35mm 2,8? Za około 3000 zł kupisz i będziesz miał mniejsze, lżejsze i ze stabilizacją optyczną szkło.
Ja tam mam O 12-50mm. Super optyki nie ma, ale uniwersalne i daje radę.
Olek mimo, że większy to przekonuje mnie lepszą jakością na szerokim końcu, przełącznikiem na MF, sensownym MACRO(warto posiadać namiastkę), lepszym wykonaniem. No i jednak na chwilę obecną Olek pracowałby z Olkiem.
Za PANASEM stoją mniejsze gabaryty, wbudowana stabilizacja(w razie przesiadki z Olka na Panasa w przypadku chęci kręcenia dobrego wideo), mniejsze, ciut tańsze filtry.
Olka z gwarancja 10-20 miesięcy można dorwać w miarę bezproblemowo za 2800-3000.
Panasoniców na rynku wtórnym praktycznie nie widać a jeśli są, to w niekorzystnych cenach(bliskich sklepowemu egzemplarzowi)
W tym momencie dla mnie Olek 6:3 Panasonic.
To sobie jeszcze zapoluj na darmowego DXO 9 i będziesz szczęśliwy - zwłaszcza jeżeli interesują Cię krajobrazy.
Skorzystałem z "PROMO" na DXO 9 i mam nawet chyba zainstalowany...ale w sumie przyzwyczajenie do Lightrooma póki co zwycięża;)
A co potrafi DXO czego LR nie potrafi w kontekście zdjęć krajobrazowych?
Masz oba to się pobaw. Włącz sobie redukcję szumu "Prime" i pobaw się "Smart Lighting".
Miałem wystawione ogłoszenie z 12-35X. Niestety obiektyw jak najbardziej sprawny, wizualnie niezbyt atrakcyjny (mocno otarty gwint filtrów). Chciałem niewiele bo i tyle dałem (Za Wodą). Niestety zdjąłem ogłoszenie z giełdy bo znudziło mi się odpisywać: chyba, że Funtów, na pytania typu "za tysiaka kupię".
Praktycznie zatem warto zaglądać do giełdy... często :)
ja długo szukałem używanych 12-40 i 12-35, niestety nic w sensownej cenie nie mogłem znaleźć. Po zakupie gietrzy wystawił ogłoszenie, gdyby nie wcześniejszy zakup to brałbym od niego 12-35 bez gadania.
Wczoraj poszedł na Allegro 12-40 za 2189, chyba przedwczoraj inny za 22xx
Rozumiem, że 12-35 finalnie się sprzedał? Jaka była cena?
Raczej nie byłbym zainteresowany bo jestem typem estety i bardzo dbam o sprzęt- ciężko byłoby mi się pogodzić z wszelakimi niedoskonałościami;p
Tak śledzę alledrogo, że nie zauważyłem tych sztuk 12-40- musiały bardzo szybko zostać zakupione...wchodzę codziennie i nawet zassalem sobie kanal wyszukiwania do RSS...i jakoś umknęły.