-
Pamietam, ze jakis czas temu bardzo wiele podobnych lub wrecz identycznych informacji krazylo na forum w odniesieniu np. do E-330 czy E-500. Problemy te, w wiekszosci, znikaly, kiedy maszynki zostaly rozgryzione przez posiadaczy. Chociaz w tym konkretnym przypadku, powyzej opisanym, nie mozna pewnie tez i wykluczyc awarii sprzetowej ;-) Oby jednak tak nie bylo, czego zycze wlascicielowi, bo po co ma sie zamarwiac. A jak napisali wszyscy wczesniej, nie ma rozmowy bez ogladania fotki...
-
Olala , ale się porobiło - nie myślałem że wywołam taką burzę.
Sorry za spore opóźnienie ale pojechałem do sklepu spróbować inny aparat.
Zrobiłem tylko błąd bo wziąłem stary zamiast lustra.Z tego co widzę ten drugi lepiej ostrzy , jednak to będzie coś z korpusem.
Nie chcę nikogo zniechęcić do Olków ,proszę mnie zrozumieć - właśnie przywiązanie do firmy i jak wcześniej pisałem wielogodzinne kopanie w necie skłoniło mnie do tego a nie innego wyboru.
Fotki owszem mogę udostępnić ale trochę warzą no i proszę mi napisać gdzie mam je wkleić.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mała próba
nie poszło.......
proszę zobaczyć : http://img413.imageshack.us/img413/8427/porown1wa3.png
-
Chyba rzeczywiście to z lustra jest ciut zbyt mydlane, ale to z kompaktu wygląda na tak wyostrzone firmware'owo, że aż boli w oczy. Lustrzanki aż tak same z siebie nie wyostrzają, stąd często odczuwa się różnicę po przesiadce z komapktu. Można jednak sobie bez trudu na kompie wyostrzyć, a zawsze lepiej mieć wybór.
-
hoho, Panie, to z 7070 jest przeostrzone w deche, artefakty jak sie patrzy, lustrzanka ci tak nie wyostrzy gdyz dziala subtelniej, ale na wyostrzaniu kanalowym osiagniesz efekt zdecydowanie lepszy niz w 7070. Przy tak silnym wyostrzeniu jak w 7070 trudno jest o gleboka obrobke zdjecia w programie graficznym gdyz artefakty zostana wyolbrzymione do bolu.
-
Nowe fotki :
http://img136.imageshack.us/img136/8877/porown2nb9.png
http://img380.imageshack.us/img380/2263/porown3xl8.png
Resztę muszę przejrzeć i ew.wystawię orginalny plik.
Zdjęcia robione w trybie P - programowana automatyka C7070 niema trybu Auto
Co do ostrości to lustro +2 (full) , małpka +2 ( zakres -5do +5)
-
wstaw jakieś zdjecie z exifem bo bez tego nie poradzimy nic na oko. Zmniejsz w Oly masterze i wrzóć tu
-
ale tutaj i EXIF potrzebny nam nie jest, prosze zwrocic uwage na zdjecia z literkami, na zdjeciu z 7070 wokol literek sa artefakty, ze szok, teraz prosze sprobowac popracowac na krzywych i wzmocnic kontrast, efekt koncowy bedzie nieakceptowalny zupelnie, z 510 osiagniemy to co chemy osiagnac.
Sluchaj harrypol, wszystko jest ok, to jest lustrzanka, a w nowych lustrzankach Olympus chwali sie, ze przy wyostrzaniu nie powstaja artefakty!
-
niestety przeskakując z kompaktu na lusterko musisz sam się przełączyć.
Zrób RAWa, wywołaj i porównaj - nie wiem jak ACDSee odczytuje i interpretuje ORFy. Użyj Mastera.
Pozdrawiam
-
Zdjecia z 7070 sa Bardzo przeostrzone, w 510 jest ok, jesli dodasz RAW plus wyostrzenie to bedzie Duzo leprza jakosc.
-
nagraj rawy, z kompaktu i c7070 i wywolaj np infran viewem a zaobaczysz rzeczywiste roznice, a nie wyostrzanie softem w aparacie
i na pewno 510 bedzie ostrzejsze :)
jest jeszcze cos..
w kompakcie masz wieksza glebie ostrosci przy tym samym f z racji malutkiej matrycy, wiec wiekszy obszar beddzie ostry, ale zalezy na co ostrzyles