No kto jak kto, ale Lola pewnie zna :)
Wersja do druku
Takiego wesołego cmentarza jeszcze nigdy nie widziałem ;)
Brawo Aga, fajnie, że osobny wątek. Czekam bardzo niecierpliwie na kolejne wrzuty. Od jakiegoś czasu kusi mnie Rumunia. (choć Norwegia ma w tej chwili priorytet) Zaczął się wątek bardzo dobrze. Zdjecia świetne. Czekam na Góry Transylwanii bo tam chciałbym przede wszystkim wyruszyć.
Dziękuję za kolejny ciekawy wątek :-), zdjęcia kapitalne.
https://forum.olympusclub.pl/images/...quote_icon.png Zamieszczone przez yamada https://forum.olympusclub.pl/images/...post-right.png
Od jakiegoś czasu kusi mnie Rumunia. (choć Norwegia ma w tej chwili priorytet) Zaczął się wątek bardzo dobrze. Zdjecia świetne. Czekam na Góry Transylwanii bo tam chciałbym przede wszystkim wyruszyć.
Bo to jest kraj dla Ciebie :smile: Same góry, panie, jakie tylko zechcesz! I budżetowo bardziej przyjazny niż Norwegia :wink:
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Jadziem dalej.
3 dni spędziliśmy w rumuńskiej Bukowinie. Stanowczo za krótko - wątpliwe uroki objazdówki...
Zależało mi na odwiedzeniu polskich wiosek. Polacy osiedlili się tam na początku XIX w. Głównie w poszukiwaniu pracy (kopalnia soli w Kaczyce), jak i ziemi. Region był wówczas częścią Austro-Węgier, stąd te wspólne rumuńsko-mołdawsko-ukraińskie wędrówki.
Pojana Mikuli, Plesza i Nowy Sołoniec to wsie w większości zamieszkałe przez Polaków. Dzieci uczą się w polskiej szkole, w każdej wsi funkcjonuje Dom Polski, gdzie przyjmuje się gości, młodzież, tam toczy się życie kulturalne.
Wzruszające i zaskakujące doświadczenie. Zadziwiające, że przez tyle lat się tam uchowali, nie rozpierzchli po całym świecie. Trzymają się razem. W każdej wsi ważnym punktem jest sklep, gdzie można napić się kawy, wina, piwa, pogadać z sąsiadami. W języku czasem słychać akcenty góralskie, małopolskie :smile: Ludzie utrzymują się głównie z rolnictwa, podobnie jak u nas, mnóstwo wyjeżdża do pracy za granicę.
Piękne góry, tak swojsko-beskidzko mi się wydawało.
Załącznik 180686
Załącznik 180687
Załącznik 180688
Załącznik 180689
Załącznik 180690
cdn. ;)
Agusiu, dwie prośby.
Czy mogłabyś zastosować czcionkę automatyczną, bo na mojej czarnej skórce tekstu nie widać. Aby go odczytać, muszę zaznaczyć myszem. W tablecie to trudno jest.
I druga - czy ta ostatnia seria nie wydaje Ci się troszkę za ciemna ? (innego bym nie pytał bo się obrazi, ale Ciebie spokojnie mogę :)
Zasubskrybowałem...czekam na ciąg dalszy opowieści.Nagrobki mega...musi dobrze wyglądać w złotej godzinie :-)