Witam Cie
i na poczatek radze bys nie ulegal histerii, ktora to wywoluja zazwyczaj uzytkownicy Nikonow. Pojecia nie mam dlaczego, ale mam rowniez D70 od dawna, uczestnicze w forum Nikona i wystarczy male slowo na temat Olklow by wywolac jakas histerie. Ostatnio chciano bym podal linki do jakiegos znanego fotografa, ktory uzywa Olkow, prosze bardzo, podalem do ludzi, ktorzy sa znani na calym swiecie, niestety uznano, ze linki nie sa wiarygodne bo zapewne jesli takie slawy jak Jay Dickman, Morten Hvaal czy nasz rodzimy Waclaw Wantuch uzywaja Olympusa musza miec z tego z pewnoscia profity od firmy :) No to z takimi argumantami nie ma dyskusji :)
A jak jest z wlasciwosciami matryc Olkow? Matryca jest niewiele mniejsza od nikonowskiej DX a wg niektorych jej wlasciwosci sa nieakceptowalne :) Podawalem na tym forum (mozesz przesledzic moje watki, to znajdziesz) testy z prasy, w ktorych Olki szumialy mniej niz Canony. Podobnie jest z dynamika. Najlepiej porownaj sobie z innym body i sprawdz, a sie zdziwisz :) Jesli porownam moje D70 z E1 i E500 to smialo stwierdzam, ze najlepsza dynamike ma E500, potem E1 i na koncu D70. Wielu powie, ze mozliwe bo D70 to dziadek juz, ale E1 rowniez, a i E500 nie mlodzieniaszek :) Z ciekawosci porownalem z kolegowym D80. Jakiez zdziwienie, bo znowu E500 najlepszy!
Niektorzy strasza E systemem, ze nie ma odsprzedazy, trudno jest nie stracic na tym. Ja juz wspominalem, gdy jest problem w Polsce ze sprzedaza, to istnieje takie cosik jak ebay.pl, mozna wiec zalogowac sie tam i puscic na caly swiat, a na ebay.co.uk jedno szklo (14-54 czy 11-22) uzywane potrafi licytowac 30 osob!!! wiec trudno jest poniesc strate. A w Nikon system, prosze bardzo - rok temu kupilem owianego chwala 17-50 2.8 za 260 funtow, niedawno ledwo mi poszedl za 160! Tutaj dopiero jest strata na odsprzedazy.
A jesli chodzi o drugie Twoje pytanie, to nie obawiaj sie :) mozesz podejsc pod sam obiekt - Olek Ci nie przepali, a lekki przepal z dalszych odleglosci, ktory czasem sie pojawia pozwoli Ci delikatnie przyciemnic motyw glowny a tym samym bedziesz mial widoczne tlo :).
To co ja cenie w Olku to powtarzalnosc naswietlen, ktora w Nikonach na pewno D70 czy D80 pozostawia duuuuuuuuuuuuuzo do zyczenia.
pozdrawiam